Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιάννης Οικονόμου: «Δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο» το διακρατικό οργανωμένο έγκλημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου: «Δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο» το διακρατικό οργανωμένο έγκλημα

Ανάγκη για κοινή στρατηγική ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Στην ανάγκη να γίνονται συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες, για την καταπολέμηση του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος στάθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου -στην οποία συμμετείχαν και 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος- επεσήμανε: «Είναι μια σύνθετη και συνεχής διαδικασία, καθώς οι προκλήσεις που τίθενται από τα διεθνή και υπερεθνικά εγκληματικά δίκτυα και η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύουν, απαιτούν συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες».

Γιάννης Οικονόμου: Ανάγκη για κοινή στρατηγική ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

«Στην περίπτωση του εμπορίου των ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο, καθότι αποτελεί την πιο επικερδή μορφή παράνομων επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά έσοδα του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου αυτού είναι η αύξηση των κατασχεθέντων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ελλάδα από το 2018 και έπειτα: από 165 κιλά το 2018, σε 953 κιλά το 2019, 1.787 κιλά το 2020, 1.085 το 2021 και 900 κιλά το 2022», συνέχισε ο ίδιος.

«Για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα είναι σημαντικός ο συντονισμός όχι μόνο των πολιτικών και των στρατηγικών της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο συντονισμός επιχειρησιακών δράσεων που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις μελών εγκληματικών δικτύων. Χαρακτηριστική είναι η επιτυχής συνεργασία κατά τα έτη 2019-2020 της χώρας μας με τις αρχές των ΗΠΑ, Αγίου Βικεντίου, Αλβανίας και Ισπανίας, που οδήγησε στη σύλληψη 14 μελών εγκληματικής οργάνωσης και την κατάσχεση 1.180 κιλών κοκαΐνης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις