Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καναδάς – Ουκρανός ναζί: Οργή για τον πρόεδρο της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς – Ουκρανός ναζί: Οργή για τον πρόεδρο της Βουλής

Καναδάς - Ουκρανός ναζί: Ο 98χρονος ήταν μέλος της 14ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων της Waffen-SS και ζει μόνιμα στον Καναδά εδώ και δεκαετίες

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στον Καναδά η κίνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντονι Ρότα, να «αποθεώσει» τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, έναν Ουκρανό βετεράνο ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των ναζί χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα» κατά την διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ομιλητής χαιρέτισε τον Hunka ως ήρωα πολέμου που υπηρέτησε στην πρώτη ουκρανική μεραρχία και «πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους επιτιθέμενους τότε και συνεχίζει να υποστηρίζει τα στρατεύματα σήμερα». Κάποια στιγμή, ο κ. Rota έδειξε τον κ. Hunka που καθόταν στη γαλαρία, λέγοντας ότι ο άνδρας ήταν «ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του». Οι παρευρισκόμενοι στο κτίριο ανταποκρίθηκαν με χειροκροτήματα.

Ωστόσο οι δηλώσεις του αυτές οι οποίες έγιναν ενώ ο Ζελένσκι αλλά και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό βρίσκονταν στην αίθουσα, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Η καναδική εβραϊκή ομάδα CIJA δήλωσε ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένη» για την συμπαράσταση σε έναν βετεράνο μιας ναζιστικής μεραρχίας που συμμετείχε στη γενοκτονία των Εβραίων. Ο Ρότα μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων δήλωσε πως αναγνώρισε τον 98χρονο, αφού προέρχεται από την δική του περιφέρεια και δεν γνώριζε για τα πεπραγμένα του. Απολογούμενος για τα όσα έλαβαν χώρα στη Βουλή των κοινοτήτων στις 22 Σεπτεμβρίου με επίσημη δήλωσή του σημειώνει πως «στις παρατηρήσεις μου μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, αναγνώρισα ένα άτομο στο θεωρείο. Στη συνέχεια έλαβα γνώση περισσότερων πληροφοριών που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου αυτή».

“Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις μου»

Ο κ. Ρότα δήλωσε ότι «κανείς, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων βουλευτών και της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, δεν γνώριζε την πρόθεσή μου ή τις παρατηρήσεις μου πριν τις εκφωνήσω. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν εξ ολοκλήρου δική μου, καθώς το εν λόγω άτομο προέρχεται από την περιφέρειά μου [district] και είχε υποπέσει στην αντίληψή μου». «Θέλω ιδιαίτερα να εκφράσω τη βαθύτατη συγγνώμη μου προς τις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις μου», δήλωσε ο ομιλητής.

 Απαντώντας στη δήλωσή του, η CIJA ανέφερε,

«Η CIJA δεν έχει καμία σχέση με το θέμα: “Εκτιμούμε τη συγγνώμη που ζητήθηκε… Ο σωστός έλεγχος είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί ότι ένα τέτοιο απαράδεκτο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί». Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης του Καναδά Πιερ Πουλιέβρ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τριντό ήταν επίσης υπεύθυνος για το περιστατικό, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη. Όμως το γραφείο του κ. Τριντό, ο οποίος ηγείται του κόμματος των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι η απόφαση να προσκληθεί ο κ. Χούνκα είχε ληφθεί μόνο από το γραφείο του προέδρου της Βουλής και ότι η συγγνώμη «ήταν το σωστό». «Δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ούτε της ουκρανικής αντιπροσωπείας, σχετικά με την πρόσκληση ή την αναγνώριση», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του. Το γραφείο του κ. Τριντό διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς ότι πραγματοποιήθηκε ιδιωτική συνάντηση μεταξύ του κ. Χούνκα και του πρωθυπουργού.

Ποιος είναι ο 98χρονος βετεράνος των Ουκρανών ναζί

Ο Γιάροσλαβ Χούνκα γεννήθηκε στο Ούρμαν, Δεύτερη Πολωνική Δημοκρατία (σήμερα Ουκρανία) γύρω στο 1925. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χούνκα υπηρέτησε στην 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων της Waffen-SS, γνωστή και ως Μεραρχία της Γαλικίας – μια εθελοντική μονάδα που αποτελούνταν κυρίως από Ουκρανούς υπό τη διοίκηση των Ναζί. Τα μέλη της Μεραρχίας κατηγορούνται για τη δολοφονία Πολωνών και Εβραίων πολιτών, αν και η μονάδα δεν έχει κριθεί ένοχη για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο. Η μονάδα μετονομάστηκε σε Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία πριν παραδοθεί στους Δυτικούς Συμμάχους το 1945. Ο Dominique Arel, πρόεδρος ουκρανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, δήλωσε στο CBC News ότι η μεραρχία στην οποία ανήκε ο κ. Hunka είχε προσελκύσει χιλιάδες Ουκρανούς εθελοντές, πολλοί από τους οποίους εντάχθηκαν με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το 1944, ο Χούνκα βρέθηκε σε μάχη εναντίον των δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Χούνκα μετανάστευσε στον Καναδά και εντάχθηκε στην ουκρανοκαναδική κοινότητα. Από το 2022, ο Hunka ζούσε στο North Bay του Οντάριο και ταξίδεψε στο Greater Sudbury για να διαμαρτυρηθεί κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εκείνης της χρονιάς. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Hunka δήλωσε στο CTV News ότι «Η καταστροφή είναι απλά απίστευτη, αλλά θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια για να την ανοικοδομήσουμε… Αλλά οι Ουκρανοί θα νικήσουν και ο Θεός να ευλογεί την Ουκρανία και προσεύχομαι γι’ αυτό»..

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις