Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συμφωνία για μεταναστευτικό Ελλάδα – Τουρκία: Τα βασικά σημεία της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία για μεταναστευτικό Ελλάδα – Τουρκία: Τα βασικά σημεία της

Συμφωνία για μεταναστευτικό Ελλάδα - Τουρκία: ΝΤην πρωτοβουλία της Ελλάδας, στηρίζει ενεργά η ΕΕ και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης εξήγησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό που βρίσκεται στα σκαριά. Μια συμφωνία, υπό διαπραγμάτευση η οποία  πιθανότατα θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Την πρωτοβουλία της Ελλάδας, στηρίζει ενεργά η ΕΕ και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον. «Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Από τη μία οξύνεται από το τουρκικό τελεσίγραφο για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη και από την άλλη Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν σε κοινή δήλωση.

«Δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων απο την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία», είπε ο κ. Καιρίδης και υπενθύμισε ότι «στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον με την οποία θα συναντηθεί και ο κ. καιρίδης την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε εμείς», τόνισε.

«”Είδηση” η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής»

«Είδηση», όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία, τόνισε ο υπουργός. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Η Τουρκία είναι το κλειδί ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο που αποκαλείται ως μοντέλο του Αιγαίου κι εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη», συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία, οι μετανάστες κατευθύνονται προς Γαλλία και Αφρική. Ιδιαίτερο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον του Βερολίνου που έχει επιπλέον και 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες», είπε ο κ. Καιρίδης σύμφωνα με τον οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί διμερής συνάντηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις