Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Βασίλης Θώδας: Προτεραιότητα στα νιάτα και στη μάθηση
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασίλης Θώδας: Προτεραιότητα στα νιάτα και στη μάθηση

Δημιουργήθηκαν 14 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων πλήρως εξοπλισμένες με τεχνολογικό και παιδαγωγικό υλικό

Στα 4 χρόνια της θητείας Θώδα άλλαξε η Εκπαίδευση στο Δήμο Ζωγράφου. Ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας έδωσε προτεραιότητα στην Εκπαίδευση και εμπιστεύθηκε αυτό το δύσκολο έργο στην Πρόεδρο του Δ.Σ. Αναστασία Μπότου. Σε 4 χρόνια έγιναν όλα αυτά που δεν είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Βελτιώθηκαν οι κτηριακές υποδομές. Τα σχολεία είναι βαμμένα και διαθέτουν προαύλιους χώρου από ταρτάν ή ειδικά δάπεδα. Καλύφθηκαν οι ανάγκες σε τεχνολογικό και παιδαγωγικό εξοπλισμό. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και λύθηκαν χρόνια προβλήματα. «Δουλέψαμε σκληρά μαζί με τους Διευθυντές/ντριες των σχολείων με ένα κοινό στόχο να έχουν τα παιδιά μας ότι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε και τα καταφέραμε. Επίσης, προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις αθλητικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές για του μαθητές και μαθήτριες και υποστηρίξαμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες των σχολείων», μας είπε η κ. Μπότου.

Προσχολική εκπαίδευση

Εφαρμόστηκε η Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση. Δημιουργήθηκαν 14 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων πλήρως εξοπλισμένες με τεχνολογικό και παιδαγωγικό υλικό. Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην βελτίωση των κτηριακών υποδομών των νηπιαγωγείων και ιδιαίτερα σε αυτά που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους για τη όσο δυνατή βελτίωσή τους. Τοποθετήθηκαν μεμβράνες στα τζάμια, πλάκες ταρτάν και χλοοτάπητες για την ασφάλεια των παιδιών.

Αγοράστηκε όλος ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός (Η/Υ, Laptop, Βιντεοπροτζέκτορες και οθόνες, εκτυπωτές κ.ά.), για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις. Ανανεώθηκε και ενισχύθηκε το παιδαγωγικό υλικό, έγινε προμήθεια σε παιχνίδια για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την κινητική τους εκτόνωση στους προαύλιους χώρους. Ζωγραφίστηκαν οι τοίχοι, όπου ήταν δυνατόν των νηπιαγωγείων, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα χώρο στον οποίο να αισθάνονται όμορφα και ευχάριστα.

Διοργανώθηκε για πρώτη φορά η ψυχαγωγική δράση «Χαρούμενες Φατσούλες» για τα προνήπια και νήπια του δήμου μας. Τα παιδιά κάτω από την επίβλεψη και την καθοδήγηση μιας παιδαγωγικής ομάδας έπαιξαν και διασκέδασαν με ασφάλεια. Εκδήλωση που την χάρηκαν και οι γονείς που έβλεπαν τα παιδιά χαρούμενα να περνάνε υπέροχα.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σήμερα οι γονείς και τα παιδιά των σχολείων βλέπουν ένα σχολείο συντηρημένο, όμορφο και ασφαλές, που έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εξοπλισμό για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες διδακτικές απαιτήσεις. Η Διοίκηση Θώδα έδωσε χρήματα στα σχολεία, ώστε να έχουμε πλέον σχολεία πλήρως εξοπλισμένα τεχνολογικά και παιδαγωγικά, καθαρά και βαμμένα με ανακατασκευασμένους τους προαύλιους χώρους, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των μαθητών/τριών,. Ελέγχτηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οι μπασκέτες και αντικαταστάθηκαν άμεσα οι μπασκέτες του 5ου Γυμνασίου που είχαν πρόβλημα και τα σπασμένα ταμπλό των σχολείων. Τοποθετήθηκαν προστατευτικά καλύμματα στις μπασκέτες και έγιναν οι απαραίτητες προμήθειες αθλητικού υλικού. Επίσης, αντικαθίστανται οι λαμπτήρες φθορισμού με LED.

Στην 4/ετία Θώδα δόθηκαν στις Σχολικές Επιτροπές 475.000 € από το Δήμο. Έγινε ένα τεράστιο έργο ώστε να μην υπάρχουν πλέον σοβαρά προβλήματα στα σχολεία και επιπλέον λόγω σωστής διαχείρισης και προγραμματισμού να είμαστε σε θέση και όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται να μπορούμε να το λύνουμε άμεσα.

Σύγχρονοι υπολογιστές

Επισημαίνεται ότι τα σχολεία εφάρμοσαν, χωρίς προβλήματα, κατά την περίοδο της πανδημίας στην Τηλεκπαίδευση, γιατί η Σχολική Επιτροπή τα προμήθευσε με τον αναγκαίο εξοπλισμό. Επίσης, κατασκευάστηκαν δικτυακές υποδομές για να υπάρχει ίντερνετ στις τάξεις των σχολείων. Επιπλέον αντικαταστάθηκαν όλοι οι υπολογιστές παλιάς τεχνολογίας των εργαστηρίων πληροφορικής των σχολείων με καινούργιους. Σήμερα στα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων υπάρχουν γρήγοροι και σύγχρονοι υπολογιστές.

Αισθητική αναβάθμιση

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Αισθητικής Αναβάθμισης των προαύλιων χώρων των σχολείων» και στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι προαύλιοι χώροι των σχολείων ζωγραφίστηκαν. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά διάλεξαν τα σχέδια και συμμετείχαν στην ζωγραφική των προαυλίων των σχολείων τους. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές και μαθήτριες να ζωγραφίσουν τους εξωτερικούς τοίχους των σχολείων τους όπως τους ονειρεύονταν.

 

Σχολικός αθλητισμός

Έχοντας επίγνωση, ότι τα παιδιά ήταν κλεισμένα 2 χρόνια στο σπίτι λόγω της πανδημίας, τις δυσκολίες προσαρμογής τους στο σχολείο μετά την πανδημία, αλλά και στοχεύοντας να έρθουν τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Πρόγραμμα ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ». Σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες του Βόλεϊ, του Μπάσκετ, του Ποδοσφαίρου, της Ξιφασκίας και της Τοξοβολίας δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν τους κανόνες και τις βασικές αρχές των αθλημάτων και να εξοικειωθούν με αυτά παίζοντας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού.

Οι μαθητές και μαθήτριες ήρθαν στα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου και έπαιξαν σε αυθεντικά γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο σάλας. Επίσης, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ξιφασκίας και της Τοξοβολίας στο ΟΑΚΑ, όπου ομοσπονδιακοί προπονητές και αθλητές με διακρίσεις τους έδειξαν τους κανόνες των αθλημάτων. Μάλιστα τους είδαν να αγωνίζονται ζωντανά και το σημαντικότερο δοκίμασαν και αυτά τις ικανότητές τους με την καθοδήγηση των προπονητών στην ξιφασκία και την τοξοβολία. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά διάσημους αθλητές και πρωταθλητές και είχαν συναρπαστικές εμπειρίες. Επίσης, διοργανώθηκε για τους μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών ενημερωτική ημερίδα για το «Ποδήλατο».

Διασχολικό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης

Θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία με τον Ηλυσιακό το Διασχολικό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ και της Δ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 2 Διασχολικά Πρωταθλήματα Υδατοσφαίρισης και τα παιδιά ήρθαν κοντά με το Πόλο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το χάρηκαν και πέρασαν καταπληκτικά. Το κόστος μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών Γ΄ και Δ’ Δημοτικού των σχολείων στο Ιλίσιο κολυμβητήριο και στο κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Κολύμβησης, ανέλαβε η Σχολική Επιτροπή.

Και Ολυμπιακό Μουσείο

Μια αξέχαστη εμπειρία στους μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων, που επισκέφθηκαν το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ χάρισε η Σχολική Επιτροπή η οποία ανέλαβε το κόστος εισόδου και ξενάγησης. Ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τις πλέον εξελιγμένες μορφές και διαδραστικές μορφές παρουσίασης. Τα παιδιά ήταν κατενθουσιασμένα.

Γιορτές αθλημάτων

Το πρόγραμμα ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ» εφαρμόστηκε και στους μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης Γυμνασίου. Σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες της Πυγμαχίας και της Άρσης Βαρών ομοσπονδιακοί προπονητές και διακεκριμένοι αθλητές ενημέρωσαν τα παιδιά για τους κανόνες και τις τεχνικές της Πυγμαχίας και της Άρσης Βαρών, δίνοντάς στα παιδιά τη δυνατότητα να παίξουν και να προσεγγίσουν βιωματικά τα αθλήματα.

Προστασία περιβάλλοντος

Έχοντας ευαισθησία στην Προστασία του Περιβάλλοντος και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας εξοπλίστηκαν τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με κάδους ανακύκλωσης. Εντάχθηκαν όλα τα σχολεία στο Φυσικό Αέριο. Αντικαταστάθηκαν σε όλα τα σχολεία οι λάμπες με λάμπες φθορισμού με LED. Σε συνεργασία με την Ελληνίδα Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα Βανέσα Αργοντίδου πραγματοποιήθηκε διαδραστική εκπαιδευτική ενημέρωση στους μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου για την Κλιματική Αλλαγή.

Επίσης, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασία και Ανάπτυξης Υμηττού) και την Περιφέρεια Αττικής διοργανώθηκαν Δράσεις για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανακύκλωση. Το ειδικό βαν της Περιφέρειας επισκέφτηκε τα δημοτικά του Δήμου και οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση και ευαισθητοποιήθηκαν φέρνοντας από το σπίτι τους ανακυκλώσιμα απορρίμματα που τα έριξαν στους ειδικούς κάδους. Επιπλέον, ο ΣΠΑΥ ενημέρωσε τα παιδιά για το πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος και χάρισε μια γλάστρα με ένα φυτό στο καθένα, ζητώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη της φροντίδας του.

Και δεν σταματήσαμε εδώ, μας λέει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και των Σχολικών Επιτροπών κ. Αναστασία Μπότου, αλλά δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά των δημοτικών σχολείων του δήμου μαζί με τους γονείς τους να απολαύσουν οργανωμένα με την επίβλεψη ειδικών Περίπατους στον Υμηττό. Διοργανώσαμε με επιτυχία δύο περιπάτους στον Υμηττό στους οποίους παιδιά και γονείς γνώρισαν την πανίδα και τη χλωρίδα του βουνού μας, περπάτησαν στα μονοπάτια του και επισκέφθηκαν το λόφο των ταξιαρχών, την Καλοπούλα και το Μοναστήρι της Καισαριανής και το Λόφο των Ταξιαρχών όπου τα παιδιά γνώρισαν τις φυσικές τσουλήθρες του χώρου, που τις καταχάρηκαν και έπαιξαν με την καθοδήγηση και εποπτεία εξειδικευμένων ορειβατών παραδοσιακά παιχνίδια.

Νέο νηπιαγωγείο τον Οκτώβριο του 2023

Τον Οκτώβριο 2023 θα παραδοθεί και το νέο νηπιαγωγείο που κτίζεται στην οδό Γρ. Αυξεντίου και Μακρυγιάννη, στο οποίο θα μεταφερθούν τα 8ο και 14οΝηπιαγωγεία του Δήμου Ζωγράφου. Ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προμήθειες τεχνολογικού και παιδαγωγικού εξοπλισμού, ώστε τα νηπιαγωγεία από τους νοικιαζόμενους χώρους που βρίσκονται τώρα να μεταφερθούν άμεσα στο νέο κτήριο μόλις παραδοθεί.

Και στατική επάρκεια των σχολείων

Επί δεκαετίες γινόταν κουβέντα και κατηγορούντο οι κυβερνήσεις και οι τοπικές Αρχές για τον κίνδυνο των μαθητών από την έλλειψη βεβαίωσης επάρκειας των σχολικών κτιρίων από στατικής άποψης. Αυτή η γάγγραινα της κινδυνολογίας και της παραφιλολογικής αντιπολίτευσης έπαυσε από την γενναία πρωτοβουλία της Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών κ. Αναστασίας Μπότου να αναθέσει τη σχετική μελέτη των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων σε μελετητή του Τμήματος Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Κατασκευών του Ε.Μ.Π.

Ήδη η μελέτη προχώρησε και παραδίδεται στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 στη Σχολική Επιτροπή και το γεγονός αυτό μας έφερε σε επικοινωνία με τον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ, διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό μεταπτυχιακό, μεταπτυχιακό του Ε.Μ.Π. στο παραπάνω τμήμα και υποψήφιο διδάκτορα στο εργαστήριο στατικής του Ε.Μ.Π., ο οποίος μας είπε με δυο λόγια: Μετά από έλεγχο που διενέργησε με για τη στατική επάρκεια των σχολείων του δήμου Ζωγράφου διαπιστώσαμε ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν παρουσιάζουν προβλήματα. Όπως δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, αυτή η βεβαιότητα επάρκειας σχολικών κτιρίων είναι η ΠΡΩΤΗ που γίνεται στην Ελλάδα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις