Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Ανακύκλωση συσκευών πώς γίνεται: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
PLUS

Ανακύκλωση συσκευών πώς γίνεται: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανακύκλωση συσκευών πώς γίνεται: Τι είναι και πώς επωφελούμαστε

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και για αυτό οφείλουμε να το προφυλάσσουμε και να το διατηρούμε. Εάν θέλετε και εσείς να συμβάλλετε στον περιορισμό της ρύπανσης και της μόλυνσης της φύσης, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε από την ανακύκλωση συσκευών, ένα μικρό βήμα με μεγάλο όμως αντίκτυπο. Κάθε ηλεκτρονική ή ηλεκτρική συσκευή που έχετε στο σπίτι, είτε λειτουργεί με μπαταρίες είτε με πρίζα, όπως τα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων, οι κουζίνες και τα ψυγεία μπορεί να ανακυκλωθεί με συγκεκριμένο τρόπο αντί να προστεθεί στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας τελικά τον πλανήτη. Εάν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, μην ανησυχείτε.

Συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε αλλά και να υιοθετήσετε αυτήν την συνήθεια μακροπρόθεσμα.
Η ανακύκλωση συσκευών πρόκειται για την διαδικασία κατά την οποία κάθε παλιά συσκευή, από το παλιό μας κινητό που «κολλάει» μέχρι το ψυγείο που πλέον δεν λειτουργεί, μετατρέπονται σε προϊόντα ίδιας ή ακόμα και διαφορετικής χρήσης. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα στάδια, ξεκινώντας από την συλλογή των συσκευών μέχρι και την κατάλληλη επεξεργασία τους, για να αφαιρούνται τα επικίνδυνα στοιχεία που μπορεί να περιέχουν και να βλάψουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ενώ παράλληλα ανακτώνται όλα τα υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν εκ νέου.

Τα βήματα

Η διαδικασία δεν σας επιβαρύνει οικονομικά, καθώς ανεξάρτητα από την συσκευή που θα ανακυκλώσετε, είτε πρόκειται για τον φούρνο σας είτε για τις λάμπες του μπάνιου, γίνεται απλά, εύκολα αλλά και δωρεάν. Τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε είναι να μεταφέρετε την συσκευή σε κάποιο σημείο συγκέντρωσης συσκευών, όπως αυτά που υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών ή να οργανώσετε την μεταφορά τους σε συνεννόηση με το δήμο της περιοχής σας, εάν πρόκειται για ογκώδες αντικείμενο. Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την παλιά σας συσκευή με μια καινούργια, η μεταφορά της παλιάς γίνεται δωρεάν από το κατάστημα που αγοράζουμε την νέα.

Τα οφέλη

Με μια μικρή, ατομική κίνηση, όπως είναι η ανακύκλωση των συσκευών μας, κερδίζουμε όλοι, το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου ο καθένας ξεχωριστά. Η καθημερινότητά σας σίγουρα θα αλλάξει, μιας και θα καταφέρετε να «ξεκαθαρίσετε» εύκολα και ανώδυνα τα ντουλάπια και τους χώρους σας από όλες τις συσκευές που πια δεν αξιοποιείτε. Κάντε έναν σύντομο έλεγχο σε κάθε δωμάτιο και βρείτε όλες εκείνες τις συσκευές που είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μην τις έχετε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες.

Κατά πάσα πιθανότητα τις έχετε ήδη αντικαταστήσει, επομένως έχει έρθει η στιγμή να πάρουν τον δρόμο προς την ανακύκλωση για να τους δοθεί μια… «δεύτερη ευκαιρία». Θυμηθείτε ότι όσο οργανώνετε καλύτερα τους χώρους σας, αξιοποιώντας τους σωστά, κάνετε ταυτόχρονα το χρέος σας για την προστασία του πλανήτη. Δεν πετάτε τις συσκευές σας στα σκουπίδια και ως εκ τούτου δεν θα γίνουν μέρος του προβλήματος της ρύπανσης και της μόλυνσης ηπείρων και ωκεανών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις