Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν – Κάρολος Γαλλία: «Μας επισκεπτόσουν ως Πρίγκιπας, επιστρέφεις σαν Βασιλιάς», η υποδοχή του Γάλλου προέδρου
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Κάρολος Γαλλία: «Μας επισκεπτόσουν ως Πρίγκιπας, επιστρέφεις σαν Βασιλιάς», η υποδοχή του Γάλλου προέδρου

Μακρόν - Κάρολος Γαλλία: Το βασιλικό ζεύγος θα υποδεχθεί η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο αεροδρόμιο Ορλύ

Στη Γαλλία φθάνει σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσβλέπει σε ενίσχυση των προσωπικών δεσμών, αλλά και να γυρίσει η σελίδα μετά τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων στις σχέσεις των δύο χωρών. «Μας επισκεπτόσουν ως Πρίγκιπας, επιστρέφεις σαν Βασιλιάς. Μεγαλειότατε καλώς ορίσατε», σημειώνει ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), όπου παραθέτει και βίντεο από προηγούμενες επισκέψεις του Καρόλου στη Γαλλία. Τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα θα υποδεχθεί η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο αεροδρόμιο Ορλύ της γαλλικής πρωτεύουσας, προτού κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης για μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου παρουσία του Μακρόν και της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ, που θα περιλαμβάνει και αεροπορική επίδειξη από μαχητικά των δύο χωρών.

Μεταξύ των σημαντικότερων στιγμών της τριήμερης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία θα είναι το επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί απόψε προς τιμήν στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών με το μενού να περιλαμβάνει μπλε αστακό και ποικιλία γαλλικών και αγγλικών τυριών, αλλά όχι φουά γκρα κατ’ απαίτηση του Βρετανού άνακτα. Πάνω από 150 διασημότητες έχουν προσκληθεί στο δείπνο, μεταξύ άλλων ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ, ο γερόλυκος της ροκ, Μικ Τζάγκερ, ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, ο Γάλλος άσος του ποδοσφαίρου Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο δισεκατομμυριούχος -και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη – Μπερνάρ Αρνό.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου

Αύριο Πέμπτη ο βασιλιάς Κάρολος θα μιλήσει στη γαλλική Γερουσία, επιδεικνύοντας πόσο καλά μιλά τα Γαλλικά, όπως είχε εντυπωσιάσει τον Μάρτιο τους Γερμανούς βουλευτές στη Μπούντεσταγκ μιλώντας Γερμανικά και Αγγλικά. Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας συνοδεία του Μακρόν και της συζύγου του θα επισκεφθούν τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων για να δουν από κοντά τα έργα αποκατάστασης του ναού μετά την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε την οροφή του το 2019. Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν την Παρασκευή στο Μπορντό, όπου θα μεταξυ άλλων θα επισκεφθούν και έναν βιολογικό αμπελώνα.

Ο βασιλιάς Κάρολος, που μιλά άπταιστα γαλλικά όπως και η εκλιπούσα μητέρα του, είναι αποφασισμένος να βαδίσει στα βήματά της και να αναφερθεί πιθανώς στην αγάπη που έτρεφε η βασίλισσα Ελισάβετ για τη Γαλλία, είπαν αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του Βρετανού μονάρχη συνιστά και μια ευκαιρία για ανοικοδόμηση των διμερών δεσμών, που επλήγησαν από τη χαοτική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020. «Είναι γνήσιος Γαλλόφιλος», δήλωσε στο Reuters για τον βασιλιά Κάρολο η Αντελαϊντ ντε Κλερμόν-Τονέρ, αρχισυντάκτρια του γαλλικού περιοδικού Point de Vue. Ο Κάρολος ήλπιζε η επίσκεψή του στη Γαλλία να είναι η πρώτη με την ιδιότητα του βασιλιά, αλλά το ταξίδι του τον Μάρτιο ακυρώθηκε προς απογοήτευση του Μακρόν λόγω των διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις