Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σουδάν φωτιά σε ουρανοξύστη: Στις φλόγες εμβληματικό κτίριο
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν φωτιά σε ουρανοξύστη: Στις φλόγες εμβληματικό κτίριο

Σουδάν φωτιά σε ουρανοξύστη: Ο ουρανοξύστης των 18 ορόφων βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νείλο κι είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια στο Χαρτούμ

Στις φλόγες τυλίχθηκε ο εμβληματικός ουρανοξύστης της πετρελαϊκής εταιρείας Greater Nile Petroleum στην πρωτεύουσα του Σουδάν μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και αντιπάλων δυνάμεων. Ο ουρανοξύστης των 18 ορόφων βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νείλο κι είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια στο Χαρτούμ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε την πυρκαγιά ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή νεκροί. «Είναι πραγματικά οδυνηρό», ανέφερε ο Ταγκρίντ Αμπντίν, αρχιτέκτονας του κτιρίου, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Αεροπορικές επιδρομές και οδομαχίες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις του Σουδάν αφότου ξέσπασαν οι μάχες το περασμένο Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η βία στο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Απριλίου από μια διαπάλη εξουσίας μεταξύ των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Σύμφωνα με το Sudan War Monitor οι RSF επιτέθηκαν το Σάββατο σε περιοχές ελεγχομενες από τον σουδανικό στρατό, ανάμεσά τους κι ένα οικοδομικό σύμπλεγμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρκετά κρατικά κτίρια φέρονται να έχουν πιάσει φωτιά μετά την επίθεση. Οι επιθέσεις κατά θέσεων του στρατού συνεχίστηκαν και την Κυριακή, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις