Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αρχαία αντικείμενα τριών εποχών πεταμένα σε αυλή
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαία αντικείμενα τριών εποχών πεταμένα σε αυλή

Συνελήφθη 62χρονος

Ενας αρχαιολογικός θησαυρός, που ακουμπάει πάνω στη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την υεστεροβυζαντινή περίοδο, βρέθηκε σε αυλή σπιτιού στη Δράμα! Ανήκε στον 62χρονο ιδιοκτήτη της, ο οποίος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας, που αφορά σε «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να αξιοποιήσουν σχετικές πληροφορίες, γνωστοποιεί η Αστυνομία, σχετικά με αντικείμενα ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας. Πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, σε περιοχή της Δράμας και διενεργήθηκε έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε αύλειο χώρο οικίας ιδιοκτησίας του συλληφθέντα:

· Δύο τμήματα συνανήκοντα καλύμματος σαρκοφάγου, πιθανώς ρωμαϊκής περιόδου.

· Βυζαντινό ακόσμητο τεκτονικό κιονόκρανο.

· Τμήμα οκτάπλευρου βυζαντινού κιονίσκου πακτωμένου σε παρτέρι.

· Τμήμα τετράπλευρου βυζαντινού πεσσίσκου και

ακέραια πλάκα, θωράκιο καλυμμένη με διακόσμηση που θυμίζει αραβούργημα και χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος-14ος αιώνας).

Η έκθεση αρχαιολόγου

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα, σύμφωνα με σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 4858/2021 «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Επιπλέον», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ «στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι αντικείμενα, που σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης:

Και μουσουλμανική στήλη

· Κορμός αρράβδωτου κίονα, ο οποίος υποστηρίζει το τεκτονικό κιονόκρανο και τμήματα πιθαριών: Μία βάση, τρία μέρη από σώμα ή σώματα, μία λαβή και ένα χείλος.

· Επίστεψη επιτύμβιας μουσουλμανικής στήλης (σαρίκι) και κιονόκρανο σε δεύτερη χρήση.

· Τμήμα ενεπίγραφης επιτύμβιας μουσουλμανικής στήλης και τέσσερα τμήματα αγγείων.

· Δώδεκα εντοιχισμένα τμήματα από ενεπίγραφες επιτύμβιες μουσουλμανικές στήλες και ένα χάλκινο εξάρτημα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των πάρα πάνω αντικειμένων, που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις