Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Κριστιάνο Ρονάλντο ίντερνετ: Γιατί είναι έξαλλοι οι πολίτες του Ιράν
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κριστιάνο Ρονάλντο ίντερνετ: Γιατί είναι έξαλλοι οι πολίτες του Ιράν

Κριστιάνο Ρονάλντο ίντερνετ: Στο Ιράν, η χρήση του ίντερνετ είναι περιορισμένη

Το Ιράν θέλει να δώσει στον Κριστιάνο Ρονάλντο και σε άλλους μεγάλους σταρ του ποδοσφαίρου που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, που σύντομα θα ταξιδέψουν στην Τεχεράνη για το Champions League της Ασίας, μια ειδική κάρτα SIM που θα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς. Με δεδομένο πως οι κάτοικοι της χώρας δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ορισμένοι εξοργίστηκαν. Ο Ρέζα Νταρβίς, πρόεδρος της Περσέπολις της ομάδας που θα αντιμετωπίσει την Αλ Νασρ του «CR7» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως υπάρχουν άτομα «που θέλουν να σπιλώσουν τη φήμη μας» και λένε στους παίκτες να μην έρθουν στο Ιράν «γιατί δεν θα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ χωρίς φίλτρα».

«Μίλησα με τον CEO της IranCell και θα παρέχει στον Κριστιάνο Ρονάλντο και στους συμπαίκτες του μια ειδική κάρτα SIM προκειμένου να έχουν απεριόριστη χρήση στο διαδίκτυο», πρόσθεσε ο Νταρβίς και η δήλωση του πυροδότησε αντιδράσεις.

Στο Ιράν, η χρήση του ίντερνετ είναι περιορισμένη

Στο Ιράν, η χρήση του ίντερνετ είναι περιορισμένη και δεκάδες χιλιάδες ιστοσελίδες και όλες οι μεγάλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και social media είναι μπλοκαρισμένες, με τελευταίες το Whatsapp και το Instagram, στον απόηχο των εξεγέρσεων έπειτα από τον θάνατο της Μάχσα Αμινί. Ο υπουργός Τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών Ίσα Ζαρέπουρ είπε την Τεάρτη (13/9) πως επανεξετάζονται ορισμένοι από τους περιορισμούς, αλλά δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού, Εζατολάχ Ζαργκάμι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε προτείνει τη χρήση ειδικής κάρτας SIM για τους ξένους τουρίστες στο Ιράν, μεταξύ σοβαρού κι αστείου παρότρυνε τον Ρονάλντο να χρησιμοποιήσει τις τοπικές πλατφόρμες Bale, Eitaa προκειμένου να επικοινωνήσει με τους δικούς του. «Θα έπρεπε να το κάνει για να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τους γείτονές του. Θα ήταν τυχερός κιόλας!», είπε.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο αρκετοί Ιρανοί αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για «απίστευτη διάκριση εις βάρος των κατοίκων της χώρας. Ο γνωστός δημοσιογράφος Εχσάν Μπονταγκί έγραψε στο X: «Δεν θέλω ο Ρονάλντο ή οποιοσδήποτε άλλος αστέρας να έρθει στο Ιράν ούτε για ένα λεπτό, αν αυτό σημαίνει ότι θα λάβει περισσότερες υπηρεσίες από έναν Ιρανό πολίτη. Πρόκειται για υποβάθμιση του κάθε Ιρανού. Μακάρι να καταλάβετε ότι ο Ρονάλντο δεν αξίζει περισσότερα δικαιώματα και υπηρεσίες από τους Ιρανούς στη χώρα τους».

Η δημοσιογράφος Σαχάρ Τολουί βρήκε την ευκαιρία να θίξει τις διακρίσεις που γίνονται εδώ και χρόνια εις βάρος των γυναικών, απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη διάκριση στο Ρονάλντο με αρκετή δόση ειρωνείας. «Την ίδια ταπείνωση που νιώθετε επειδή ο Ρονάλντο και η ομάδα του θα χρησιμοποιούν ελεύθερα το διαδίκτυο, νιώθουμε κι εμείς κάθε φορά όταν εσείς κύριοι πηγαίνετε στα γήπεδα με τα εισιτήρια στα χέρια σας και λέτε ‘είναι τα γήπεδα μέρος για μια γυναίκα;’», ανέφερε.

Μετά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο ταξίδι στην Τεχεράνη για τον ίδιο θεσμό αναμένεται να κάνουν και οι Νεϊμάρ, Καρίμ Μπενζεμά και μαζί τους διάσημοι συμπαίκτες τους στις Αλ Χιλάλ και Αλ Ιτιχάντ, αντίστοιχα. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι ομάδες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα δίνουν τους μεταξύ τους αγώνες στη φυσική τους έδρα για πρώτη φορά μετά το 2016 όταν και διεκόπησαν οι διπλωματικές τους σχέσεις (που αποκαταστάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις