Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εξοικονομώ 2023 παράταση – Αιτήσεις: Άλλους δύο μήνες για την υποβολή δίνει το υπουργείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ 2023 παράταση – Αιτήσεις: Άλλους δύο μήνες για την υποβολή δίνει το υπουργείο

Εξοικονομώ 2023 παράταση - Αιτήσεις: Η νέα καταληκτική ημερομηνία

Την παράταση, κατά δύο μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Συγκεκριμένα, ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2023 (από την 15η Σεπτεμβρίου 2023, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία). Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων των προγραμμάτων: https://exoikonomo2023.gov.gr και https://exoikonomoneon.gov.gr αντίστοιχα. Σημειώνεται πως κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα τελευταία, επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ εξετάζει τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν στον επόμενο κύκλο των προγραμμάτων «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους». Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η χρηματοδότηση δεν θα καθορίζεται πλέον με βάση διευρυμένες γεωγραφικές ζώνες, αλλά με ειδικούς συντελεστές για κάθε περιοχή, στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης είχε δηλώσει: «Σταδιακά θα αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά του Εξοικονομώ έτσι ώστε να αποκομίζουμε- από την εμπειρία που έχουμε και από τις ανάγκες που έχουμε- πληροφόρηση. Διότι έχουμε διάφορα πράγματα στο σύστημα της εξοικονόμησης. Το βασικό είναι ότι η εξοικονόμηση έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στον Βορρά σε σχέση με τον Νότο. Και θα πρέπει τα εξοικονομώ να προσαρμόζονται αναλόγως».

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μεσαίων, μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Η δράση αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και Ηλέκτρα και αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την προδημοσίευση του Οδηγού, τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων για τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι 40%, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις 50%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις