Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορέα ΛΟΑΤΚΙ: Ζευγάρι λεσβιών απέκτησε το πρώτο του παιδί
ΚΟΣΜΟΣ

Κορέα ΛΟΑΤΚΙ: Ζευγάρι λεσβιών απέκτησε το πρώτο του παιδί

Κορέα ΛΟΑΤΚΙ: «Λέμε ανοιχτά την ιστορία μας, γιατί θέλουμε να δώσουμε ορατότητα στα γκέι ζευγάρια, τα οποία δεν τα βλέπεις και δεν ακούς γι' αυτά πουθενά στη Νότια Κορέα»

Το πρώτο του παιδί απέκτησε ζευγάρι γυναικών στη Νότια Κορέα -μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης- σε ένα ιστορικό ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας. Όπως αναφέρει η Korea Herald, ένα ομόφυλο ζευγάρι, η Kim Kyu-jin και η Kim Sae-yeon έγιναν οι περήφανοι γονείς της κόρης τους Rani στις 30 Αυγούστου, με την Kyu-jin να γράφει ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη Κορεάτισσα που γέννησε. Ενώ η Νότια Κορέα δεν έχει ακόμη νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων και οι τράπεζες σπέρματος στη χώρα είναι προσβάσιμες μόνο σε ετεροφυλόφιλους παντρεμένους, το ζευγάρι μπόρεσε να παντρευτεί στη Νέα Υόρκη το 2019 και να προχωρήσει σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρώπη.

Ενώ η Kyu-jin εργαζόταν στη Γαλλία, η χώρα παρουσίασε έλλειψη σε δότες σπέρματος, έτσι το ζευγάρι επέλεξε να πάει στο Βέλγιο όπου και προχώρησε σε εξωσωματική γονιμοποίηση. «Ήθελα να κάνω τη διαδικασία στη Γαλλία, όπου δούλευα εκείνη την εποχή. Αλλά όταν η Γαλλία νομιμοποίησε τις θεραπείες γονιμότητας για λεσβίες και ανύπαντρες γυναίκες, υπήρξε έλλειψη σπέρματος. Μου είπαν ότι θα έπρεπε να περιμένω περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Είχα μείνει άναυδη», δήλωσε η Kim Kyu-jin στην Korea Herald. Το ζευγάρι πρόσθεσε ότι καθώς ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται στη Νότια Κορέα, η Sae-yeon δεν έχει τα νόμιμα δικαιώματα ενός γονιού και δεν δικαιούται γονική άδεια.

Η Kyu-jin ανέφερε,

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι γονέων στην Κορέα που είναι περιθωριοποιημένοι από την πλειονότητα. Όχι μόνο λεσβίες, αλλά γονείς με χαμηλό εισόδημα, γονείς με σωματικές αναπηρίες, πολυπολιτισμικές οικογένειες, διαζευγμένες οικογένειες και ανύπαντροι γονείς. Θα πρέπει να απαγορεύεται σε όλους μας να μεγαλώνουμε παιδιά; Οι διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων καθιστούν μια κοινωνία μεροληπτική στο σύνολό της», συμπλήρωσε η νέα μητέρα.

«Να δώσουμε ορατότητα στα γκέι ζευγάρια. Δεν τα βλέπεις και δεν τα ακούς πουθενά στη χώρα»

Η Kim Kyu-jin και η Kim Sae-yeon δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ελπίζουν, λέγοντας την ιστορία τους, να δείξουν στη χώρα πόσο «συνηθισμένα» είναι τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι τόσο συντηρητικοί ή ακόμα και αμυντικοί [απέναντι] στα queer άτομα είναι επειδή δεν τους βλέπουν ή δεν τους ακούν στην καθημερινή τους ζωή», σημείωσε η Kyu-jin στην εφημερίδα. «Εάν μιλήσω ανοιχτά και δείξω στον κόσμο πόσο συνηθισμένη είμαι, τότε οι άνθρωποι δεν θα κατανοούσαν περισσότερο το γεγονός ότι υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγα πράγματα που χωρίζουν εμάς και αυτούς;»

Παράλληλα, η νέα μητέρα πρόσθεσε ότι ελπίζει η νοτιοκορεατική κοινωνία να γίνει πιο δεκτική προς τα ομόφυλα ζευγάρια πριν το παιδί τους πάει στο σχολείο. «Η Κορέα είναι μια χώρα που αλλάζει γρήγορα. Όπως μου είπε ο πατέρας μου, σε λίγα χρόνια αυτό θα είναι κάτι όχι τόσο ασυνήθιστο για τους ανθρώπους όπως τώρα. Μου είπε ότι πριν από 30 χρόνια, δεν μπορούσαν να παντρευτούν άνθρωποι που τύχαινε να έχουν το ίδιο επίθετο», πρόσθεσε η Kim Kyu-jin. Η Νότια Κορέα αναγνώρισε τα ομόφυλα ζευγάρια για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο, επιτρέποντάς τους να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλιση υγείας με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Η απόφαση ορόσημο ήρθε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ διαπίστωσε ότι μια ασφαλιστική εταιρεία που όφειλε μία κάλυψη στη σύζυγο ενός από τους πελάτες της, την απέσυρε όταν ανακάλυψε ότι επρόκειτο για ζευγάρι ομοφυλοφίλων. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που φέρνει τη Νότια Κορέα πιο κοντά στην επίτευξη της ισότητας στον γάμο», είχε δηλώσει τότε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Ασία, Μποράμ Τζανγκ.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά αυτή η απόφαση δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις προκαταλήψεις», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από PinkNews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις