Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αμπάγια Γαλλία – σχολεία: Σε δίκη πατέρας που απείλησε λυκειάρχη για αποβολή μαθήτριας
ΚΟΣΜΟΣ

Αμπάγια Γαλλία – σχολεία: Σε δίκη πατέρας που απείλησε λυκειάρχη για αποβολή μαθήτριας

Αμπάγια Γαλλία - σχολεία: Ο άνδρας θα δικαστεί για «απειλή με στόχο τον εκφοβισμό ενός προσώπου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα»

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί στα τέλη Οκτωβρίου ένας πατέρας ο οποίος συνελήφθη σήμερα Παρασκευή (8/9) στην κεντρική Γαλλία αφού απείλησε να σκοτώσει έναν λυκειάρχη επειδή ο τελευταίος απαγόρευσε την είσοδο στο σχολείο στην κόρη του που φορούσε αμπάγια. Με απόφαση της κυβέρνησης η ενδυμασία απαγορεύεται πλέον στα σχολικά ιδρύματα της χώρας, στο όνομα του κοσμικότητας του χαρακτήρα του γαλλικού κράτους.

Ο άνδρας, που συνελήφθη στο Κλερμόν-Φεράν, θα δικαστεί τον Οκτώβριο για «απειλή με στόχο τον εκφοβισμό ενός προσώπου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα» ανέφερε η εισαγγελέας της πόλης Ντομινίκ Πισμάιγ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο πατέρας της μαθήτριας «απείλησε ότι θα στραγγαλίσει τον λυκειάρχη, όμως εκείνος αρνείται ότι είπε κάτι τέτοιο», εξήγησε. Το πρωί της Πέμπτης (7/9), μια μαθήτρια, ντυμένη με αμπάγια, πήγε στο λύκειο Αμπρουάζ-Μπριζιέρ του Κλερμόν Φεράν αλλά της απαγόρευσαν την είσοδο όταν εκείνη αρνήθηκε να βγάλει το συγκεκριμένο ρούχο. Λίγο αργότερα, ο πατέρας της τηλεφώνησε στο λύκειο και μίλησε διαδοχικά σε δύο υπαλλήλους, στους οποίους φέρεται να εξαπέλυσε απειλές σε βάρος του λυκειάρχη.

Ο λυκειάρχης θα λάβει αστυνομική και δικαστική προστασία για την ασφάλειά του

«Πρόκειται για σοκαριστικές απειλές. Χθες μίλησα τηλεφωνικά με τον λυκειάρχη, τον διαβεβαίωσα ότι έχει την πλήρη στήριξη, τη δική μου, της κυβέρνησης, του κράτους και, ευρύτερα, πιστεύω, των συμπολιτών μας, απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και αχαρακτήριστες απειλές», είπε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, κατά τα εγκαίνια ενός άλλου λυκείου, κοντά στη Λιόν. Ο λυκειάρχης θα λάβει αστυνομική και δικαστική προστασία για την ασφάλειά του.

Οι απειλές θανάτου σε βάρος εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα στη Γαλλία μετά τη δολοφονία, στα τέλη του 2020, του καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας Σαμουέλ Πετί από έναν 18χρονο Τσετσένο τζιχαντιστή που τον κατηγορούσε ότι έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ. Την Δευτέρα (4/9), με την έναρξη του σχολικού έτους, περίπου 300 μαθήτριες εμφανίστηκαν στα σχολεία τους φορώντας αμπάγια και 67 από αυτές αρνήθηκαν να αλλάξουν ενδυμασία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις