Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

02

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξιχνιάστηκε απάτη με δήθεν.. χαμηλότοκο δάνειο
ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε απάτη με δήθεν.. χαμηλότοκο δάνειο

"Καμπανάκι" από τη Δίωξη

Γνωρίζουν ότι πολύς κόσμος έχει ανάγκη το «ζεστό» χρήμα και εκείνοι σπεύδουν να υποκαταστήσουν τις Τράπεζες και να το παράσχουν με…χαμηλότατο επιτόκιο, ώστε να είναι «παιγνίδι» η αποπληρωμή του.

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Και επειδή στην Ελλάδα τέτοιες…ευκολίες δεν συναντά κανείς εύκολα, χρησιμοποίησαν τη…Γερμανία για να κάνουν τη «δουλειά» τους. Να πείσουν, δηλαδή, ανύποπτους και ευκολόπιστους πολίτες, εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι τράπεζας της… αλλοδαπής, ότι μπορούν να τύχουν ευνοϊκή δανειοδότησης. Ομως, ζητούν τα στοιχεία του e-banking και μόλις τα αποκτήσουν, απλά γίνονται κύριοι των λογαριασμών και τους αφαιμάζουν. Αυτό συνέβη και με την περίπτωση ενός πολίτη- σιγουρα υπάρχουν πολλοί- από την Κατερίνη, ο οποίος έπεσε θύματα απάτης, όπως περιγράφηκε νωρίτερα και η υπόθεση εξιχνιάστηκε τώρα. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, σχημάτισαν δικογραφία κατά μίας Γερμανίδας, μιας υπηκόου Βουλγαρίας και ενός υπηκόου της δημοκρατίας του Μπενίν.

Εγκέφαλος της συμμορίας η Γερμανίδα, η οποία χρησιμοποίησε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στα στοιχεία των συνεργών για να σηκώσει κοντά στις 3.000 ευρώ και να τα διοχετεύσει  μέσω δαιδαλώδους τρόπου στους άλλους δύο. Η υπόθεση έρχεται σαν συνέχεια άλλου κρούσματος…δανεισμών, όπου «γαλαντόμες» ήταν δύο άλλες γυναίκες.

Το «δάνειο» των 300.000 ευρώ

Οι δύο γυναίκες,  εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης, σε βάρος μιας κατοίκου της Αρτας, στην οποία έταξαν δάνειο με ευνοϊκούς όρους και της απέσπασαν χρήματα, δήθεν για τα έξοδα συμβολαίου. Η μια από τις δράστιδες, προσέγγισε την ανυποψίαστη γυναίκα μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, τον Οκτώβριο του 2022, της συστήθηκε ως τραπεζική υπάλληλος και την διαβεβαίωσε ότι μπορούσε να εκδώσει για λογαριασμό της δάνειο ως 300.000 ευρώ (!) με όρους που δεν θα δυσκολευόταν στην αποπληρωμή. Η γυναίκα αιτήθηκε για την χορήγηση του δανείου, ωστόσο η δράστις  της ζήτησε να προκαταβάλει το 10% ως έξοδα συμβολαίου.

Το θύμα κατέθεσε 300 ευρώ σε λογαριασμό που της έδωσε η άγνωστη, ωστόσο δάνειο δεν… είδε! Μετά την καταγγελία της, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τόσο την τραπεζικό- «μαϊμού»,  όσο και την κάτοχο του λογαριασμού και σχημάτισαν δικογραφία για απάτη σε βάρος τους. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την πλευρά της,  ενημερώνει τους πολίτες για την αποστολή, κατά καιρούς,  απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικά με δήθεν χορήγηση δανείων, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου. Οι δράστες, με τα μηνύματα αυτά, υπόσχονται στους παραλήπτες, δήθεν άμεσα και εύκολα, χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορη χρηματοδότηση.

Σκοπός το “ψάρεμα”

Τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά

Ανέφερε σε σχετική επίσημη ενημέρωση:

«Ειδικότερα, οι δράστες μέσω των ανωτέρω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, την χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης. Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας που δίδονται, υπάρχει μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ δεν δίδεται ποτέ η διεύθυνση της υποτιθεμένης φυσικής έδρας τους, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, ή κάποιο άλλο στοιχείο επικοινωνίας.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:

-είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,

-είτε προσωπικά τους οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

-είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις