Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταρρυθμίσεις και παροχές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταρρυθμίσεις και παροχές

Στον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων προτεραιότητα έχουν οι αλλαγές που θα γίνουν στον τομέα της Υγείας

Λίγες ημέρες πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα σενάρια για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ δίνουν και παίρνουν. Και επειδή «παραδοσιακά» η ΔΕΘ είναι συνδεδεμένη με παροχές, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών και να μιλούν για ένα μεταρρυθμιστικό καλάθι παρά ένα καλάθι οικονομικών παροχών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εξαγγείλει και παροχές από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά αυτές δεν θα είναι στην έκταση που κάποιοι αναμένουν.

Του Γιάννη Ντσούνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων, που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα και θα αφορούν σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Στον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων προτεραιότητα έχουν οι αλλαγές που θα γίνουν στον τομέα της Υγείας, που άλλωστε ήταν και ένα βασικό προεκλογικό σύνθημα της παρούσας κυβέρνησης.

Αναβάθμιση του ΕΣΥ

Για τον τομέα της Υγείας θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ένα μέρος της αναμόρφωσης του ΕΣΥ μέσω αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, ώστε να εξυπηρετείται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά ο ασθενής. Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης και οι νέες δομές Υγείας που θα ανακοινωθούν όταν τους επόμενους μήνες και θα ενισχύσουν το ήδη υπάρχον σύστημα υγείας της χώρας μας.

Σύγκρουση με το βαθύ κράτος

Επόμενη μεταρρύθμιση είναι αυτή που αφορά στην λειτουργία του κράτους και συμπεριλαμβάνει και αυτό που είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «σύγκρουση με το βαθύ κράτος». Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις παθογένειες των υπηρεσιών που από την μία καθυστερούν έργα και υποδομές και από την άλλη καθιστούν πολύ χρονοβόρα την εξυπηρέτηση των πολιτών σε πολλές συναλλαγές τους με το δημόσιο. Στόχος εδώ είναι να εξαλειφθούν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, εστίες αναχρονισμού που έγιναν εμφανείς στην πρόσφατη τραγωδία του δυστυχήματος των Τεμπών.

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στον τομέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κρίθηκαν αναγκαίες και κατεπείγουσες μετά το τραγικό συμβάν στην Ν. Φιλαδέλφεια. Μια μεταρρύθμιση που αποτελεί και μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Στα ελληνικά δικαστήρια «λιμνάζουν» επί σειρά ετών πολλές υποθέσεις και σε αυτές προστίθενται και καινούργιες, γεγονός που καθιστά την απονομή δικαιοσύνης μια χρονοβόρα για τον πολίτη διαδικασία. Οι αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι στο στάδιο της προπαρασκευής και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα περάσουν στο τελικό στάδιο οπότε και στην ανακοίνωσή τους.

Αλλαγές και στην Πολιτική Προστασία

Με αφορμή τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σχεδιάζονται με κατεπείγουσα μορφή και οι αλλαγές που θα γίνουν στην Πολιτική Προστασία και στον σχεδιασμό για τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Στον τομέα αυτό θα υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού, αξιοποίηση επιστημονικών και εθελοντικών ομάδων προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυση των μέσων παρακολούθησης και πυρόσβεσης (π.χ. drones, αγορά Canadair κ.λπ.), αλλά και αυστηροποίηση ποινών και έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφερειών και δήμων) για τις ενέργειες πρόληψης πριν ξεσπάσει κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη υπολογίσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί για παροχές προς τους πολίτες, όπως είναι η επέκταση του market pass, οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και η θωράκιση των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω μιας εφάπαξ ενίσχυσης που τοποθετείται χρονικά στο τέλος τους έτους. Στα πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεχής κυβερνητική προσπάθεια για μόνιμες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα, όπως είναι οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών αλλά και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Διαχρονικά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι πρωθυπουργοί επιφυλάσσουν και μια έκπληξη που κρατιέται μέχρι την τελευταία στιγμή ως επτασφράγιστο μυστικό. Ενδέχεται, λοιπόν, να δούμε και μια τέτοια εξαγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις πιθανότητες να «δείχνουν» προς μια μόνιμη φορολογική ελάφρυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις