Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φωτιές Ελλάδα 2023: Η Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Γερμανό πρόεδρο για τη βοήθεια με τις πυρκαγιές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές Ελλάδα 2023: Η Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Γερμανό πρόεδρο για τη βοήθεια με τις πυρκαγιές

Φωτιές Ελλάδα 2023: Η τηλεφωνική επικοινωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είχε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον κ. Σταϊνμάιερ για τις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον ευχαρίστησε για την αποστολή συνδρομής στην Ελλάδα. Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον ομόλογό της για την «Κοινή Έκκληση για την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο» Προέδρων των μεσογειακών κρατών της Άτυπης Ομάδας Arraiolos, την πρωτοβουλία της οποίας είχε η Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Τέλος, οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία για το θέμα.

«Η πιο καταστροφική φωτιά σε όλη την Ευρώπη ήταν στον Έβρο»

Η μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ κινητοποιήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Έβρο, σύμφωνα με την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία. Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις