Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΝΑΤΟ για «Ημέρα της Νίκης» – Τουρκία: Το δις εξαμαρτείν του Στόλτενμπεργκ
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ για «Ημέρα της Νίκης» – Τουρκία: Το δις εξαμαρτείν του Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ για «Ημέρα της Νίκης» - Τουρκία: Ανάλογο μήνυμα είχε αναρτηθεί και πέρυσι, όμως διαγράφηκε μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας

Η «Ημέρα της Νίκης» είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές στην Τουρκία, κατά την οποία τιμάται η νίκη επί των ελληνικών δυνάμεων, στη μάχη που διεξήχθη στις 30 Αυγούστου του 1922 στο Ντουμπλουπινάρ. Το στρατηγεί του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη ευχήθηκε στους Τούρκους ανήμερα της εθνικής εορτής για τη μάχη που κέρδισαν με τους Έλληνες κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. «Η LANDCOM εύχεται χρόνια πολλά για την Ημέρα της Νίκης και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος που μας φιλοξενεί. Σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ημέρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία τους ως οικοδεσπότες μας εδώ στο LANDCOM» αναφέρει στο μήνυμά της στο Twitter η συμμαχική χερσαία διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Και συνεχίζει: «Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και πάντα επιδεικνύει τον μεγάλο επαγγελματισμό και την επιμονή των στρατιωτών της. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατά και ασφαλέστερα μαζί». Όπως αναφέρουν τα σχετικά τουρκικά ρεπορτάζ, η LANDCOM έκανε παρόμοια ανάρτηση για τις 30 Αυγούστου και πέρυσι, αλλά μετά από ένσταση της Ελλάδας, το μήνυμα διαγράφηκε. Η Τουρκία έφερε τη διαγραφή του μηνύματος υπόψιν των Αρχών του ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή απαράδεκτη. Στη συνέχεια, η LANDCOM μοιράστηκε ένα νέο συγχαρητήριο μήνυμα την 1η Σεπτεμβρίου, προσθέτουν στα ρεπορτάζ τους οι Τούρκοι, που κάνουν ιδιαίτερη μνεία στις ευχές από το ΝΑΤΟ.

Η «Ημέρα της Νίκης»

Η «Ημέρα της Νίκης» είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές στην Τουρκία με την οποία τιμάται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων, στη μάχη που διεξήχθη στις 30 Αυγούστου του 1922 στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας, με ήττα του ελληνικού στρατού. Η μάχη αυτή αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που ανάγκασε τις ελληνικές δυνάμεις να αρχίσουν την υποχώρησή τους προς τα μικρασιατικά παράλια, καταδιωκόμενες από τα στρατεύματα των Νεότουρκων του στρατηγού Μουσταφά Κεμάλ, οδηγώντας στο άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας .

Κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται με κάθε επισημότητα και πλήθος εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις στρατιωτικές παρελάσεις που διεξάγονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Σε κάθε γωνιά της χώρας πραγματοποιούνται μεγαλοπρεπείς τελετές με τιμώμενο πρόσωπο τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και ύμνους προς τις  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις