Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / «Γαϊδουροδρομίες» Λέσβος: «Δεν είναι έθιμο… οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν»
ΕΛΛΑΔΑ

«Γαϊδουροδρομίες» Λέσβος: «Δεν είναι έθιμο… οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν»

«Γαϊδουροδρομίες» Λέσβος: «Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που δεν εκφράζει τις τοπικές μας κοινωνίες»

Μετά το  σάλο που προκλήθηκε στη Λέσβο από το βίντεο που δείχνει μικρά παιδιά να  μαστιγώνουν γαϊδουράκια σε «τοπικούς» αγώνες στο χωριό Κώμη, ο Δήμος Μυτιλήνης πήρε θέση καταδικάζοντας το γεγονός.

Δείτε το βίντεο που έφερε στο φως ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Κιβωτός Μυτιλήνης»:

Όπως γνωστοποιεί ο Ηρακλής Κουντουρέλλης, γ.γ. Δήμου Μυτιλήνης, ο δήμαρχος εκφράζει δυσαρέσκεια. «Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που δεν εκφράζει τις τοπικές μας κοινωνίες», δηλώνει σχετικά με τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας. Όπως εξηγεί στη συνέχεια, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Καλοκαίρι #yes!», στον Άγιο Χαράλαμπο κάθε χρόνο γίνεται περιφορά εικόνας από ανθρώπους που ιππεύουν άλογα και οι οποίοι παίρνουν ειδική άδεια από τον δήμο μετά από εισήγηση κτηνιατρικής υπηρεσίας και υπό την εποπτεία κτηνιάτρου. «Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κτηνίατρος υποβάλλει έκθεση ότι κανένα ζώο δεν εκτέθηκε στον ήλιο, δεν κακοποιήθηκε κλπ», προσθέτει.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως «γαϊδουροδρομίες είναι άγνωστες σε εμάς» και τονίζει ότι «δεν είναι έθιμο, δεν υπάρχει τέτοιο έθιμο. Χάριν του βίντεο έχει έρθει σε γνώση μας». Στη συνέχεια γνωστοποιεί: «Λυπούμαστε που συμμετείχαν και γονείς. Εμείς θα καλέσουμε την τοπική κοινωνία να αποβάλει αυτά τα φαινόμενα, θα πούμε στη σχολική κοινότητα να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά της Κώμης για να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι κάτι που δεν πρέπει να κακοποιούμε και πως έχουν δικαιώματα». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως πρέπει και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. «Έχουν μείνει ελάχιστα πλέον γαϊδούρια γιατί σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για δουλειές όπως παλιά. Αυτά πρέπει να είναι τα τελευταία της περιοχής. Πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας και επειδή πάνε να εξαφανιστούν έχουμε διπλή υποχρέωση να τα φροντίσουμε», καταλήγει ο κ. Κουντουρέλλης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις