Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατάσταση συναγερμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάσταση συναγερμού

Πυρκαγιές πρόληψη: Όσα σχέδια επί χάρτου και αν έγιναν αποδείχτηκαν ελλιπή και δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε ολόκληρη την χώρα και κατέστρεψαν περιουσίες και φυσικό περιβάλλον που θα πάρουν χρόνια να αποκατασταθούν. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι προβληματική. Και όσα σχέδια επί χάρτου και αν έγιναν αποδείχτηκαν ελλιπή και δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Και στην περίπτωση των πυρκαγιών, όπως και στις υπόλοιπες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, υπάρχουν δεδομένα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Δεδομένο είναι ότι στην χώρα κάθε χρόνο ξεσπούν φωτιές. Δεδομένο ότι πολλές από αυτές αν όχι οι περισσότερες είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Δεδομένο επίσης ότι τα μέσα που έχουμε για την καταπολέμησή τους μπορεί να είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά και πάλι δεν επαρκούν. Όλα αυτά τα δεδομένα λοιπόν τα υπολογίζεις στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και κινείσαι ανάλογα μέσω ενός ευρύτερου σχεδιασμού που στόχο έχει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την καταστροφή.

Τα ερωτήματα

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα: υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός; Ενεργοποιήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πέραν της πυροσβεστικής; Δηλαδή περιφέρειες και δήμοι; Και επίσης ελέγχθηκαν όλοι αυτοί οι φορείς ότι έκαναν αυτά που είχαν σχεδιαστεί ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Γιατί σε επιχειρησιακό επίπεδο ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την πυροσβεστική υπηρεσία που δίνει το 100 τοις εκατό των δυνάμεών της κάθε φορά που ξεσπά μια πυρκαγιά. Όμως πολλοί μπορούν να κατηγορήσουν το κράτος στο επίπεδο της πρόληψης και του σχεδιασμού της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Γιατί το κράτος ο πολίτης δεν το χρειάζεται όταν έχει λιακάδα αλλά όταν ξεσπούν φωτιές, πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Και έτσι εμπεδώνεται και το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη , ένα αίσθημα στο οποίο ποντάρει πολύ κάθε κυβέρνηση που επιθυμεί μια σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών. Δυστυχώς όταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα το αίσθημα αυτό τίθεται εν αμφιβόλω. Η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει υιοθετήσει ένα νέο δόγμα που είναι η απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί μέσω των άμεσων εκκενώσεων των οικισμών που απειλούνται από τις πυρκαγιές. Όμως οι πολυήμερη διάρκεια των πυρκαγιών υποδηλώνουν αστοχίες στον τρόπο αντιμετώπισης στον συντονισμό και στην πρόληψη και αυτό ακριβώς οφείλει να διορθώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ενός ολιστικού σχεδίου που θα τηρείται απαρέγκλιτα από όλους και που θα τιμωρεί όσους δεν υλοποιούν τον σχεδιασμό αυτό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις