Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πριγκόζιν – Πούτιν: Η πρώτη αντίδραση Ρώσου προέδρου για τον θάνατο του επικεφαλής της Wagner
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν – Πούτιν: Η πρώτη αντίδραση Ρώσου προέδρου για τον θάνατο του επικεφαλής της Wagner

Πριγκόζιν - Πούτιν: «Oι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά για το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Τβερ και στο οποίο θεωρείται ότι επέβαινε ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Wagner ταλαντούχο επιχειρηματία.  Σε μια προφανή αναφορά στην αποτυχημένη ανταρσία της Wagner τον Ιούνιο, ο Πούτιν πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του, όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό». Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο. Παράλληλα τόνισε ότι ενημερώθηκε για το αεροπορικό δυστύχημα της Τετάρτης το πρωί της Πέμπτης (24/8).

«Νεκρός που περπατά είχε χαρακτηριστεί ο επικεφαλής της Βάγκνερ»

«Νεκρό που περπατά» χαρακτήριζαν τον επικεφαλής της Βάγκνερ Εβγκένι Προγκόζιν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία, μετά την ανταρσία της οποίας ηγήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Η αρχική αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν οργισμένη, καθώς έκανε λόγο για προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά. Στη συνέχεια επετεύχθη μια μάλλον γρήγορη συμφωνία που έδωσε τη δυνατότητα στον Πριγκόζιν να είναι ελεύθερος. Μετά τη συμφωνία, ο αρχηγός της Βάγκνερ εμφανίστηκε αρχικά στη Λευκορωσία, μετά στην Αγία Πετρούπολη και αυτή την εβδομάδα κάπου στην Αφρική, κάτι που δε σημαίνει βέβαια πως ήταν και ασφαλής, όπως σχολιάζει το BBC. «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που ο Πούτιν προτιμά να προσφέρει κρύο» σχολίαζε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε συνιστά απόδειξη ότι ο Πριγκόζιν έγινε σκόπιμα στόχος, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ο θάνατός του -εάν επιβεβαιωθεί, ήταν ατύχημα θα αντιμετωπιστεί με αρκετή δυσπιστία. Ο Πριγκόζιν, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στην περιφέρεια Τβερ της Ρωσίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν ακόμη 9 άτομα που επίσης σκοτώθηκαν. Το αεροσκάφος Embraer, εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για το δυστύχημα ενώ η ρωσική αρχή αερομεταφορών Rosaviation, ανακοίνωσε πως ειδική επιτροπή «ξεκίνησε να διερευνά τις συνθήκες και τις αιτίες του δυστυχήματος».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις