Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φωτιές Ελλάδα τώρα: «Το χειρότερο καλοκαίρι από τότε που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα», λέει ο Κικίλιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές Ελλάδα τώρα: «Το χειρότερο καλοκαίρι από τότε που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα», λέει ο Κικίλιας

Φωτιές Ελλάδα τώρα: Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η κατάσταση με τις φωτιές φέτος είναι πρωτοφανής, προσθέτοντας ότι είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα». Ανέφερε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ 209 μόνο το τελευταίο 24ωρο. «Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», συμπλήρωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι τα εναέρια μέσα έφθασαν σε πέντε λεπτά στο μέτωπο της Πάρνηθας, καθώς έγινε η ταχύτερη δυνατή απόκριση με εκτροπή των εναέριων μέσων από τον Ασπρόπυργο. Οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου στον Έβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο, είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Πάρνηθα

Δύσκολες ώρες στην Πάρνηθα, καθώς η μεγάλη φωτιά, που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή, καίει σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα για να την περιορίσουν. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 6-7 μποφόρ, κάτι που δυσκολεύει την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ η φωτιά «μπήκε» στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, και μάλιστα καίει περιοχή που είχε μείνει άθικτη από τις μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2021. Την ίδια στιγμή, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφάντω. Νωρίτερα, είχαν σταλεί μηνύματα 112 για εκκένωση των οικισμών. Λίγο μετά τις 12 έγινε γνωστό ότι, με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., εκκενώνεται προληπτικά και το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα 700 άτομα που βρίσκονται εκεί θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις