Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν 910 ζώα, πάνω από 50 ποιμνιοστάσια
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν 910 ζώα, πάνω από 50 ποιμνιοστάσια

Καταστράφηκαν υποδομές, αποθήκες και γεωργικά μηχανήματα

Η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε το Σάββατο και εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, την απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων σ’ όλον τον νομό. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, Δημήτρης Πανταζής, έχει καταγραφεί καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες.

«Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο Δημήτρης Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά. Λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη υπολογίζεται ότι τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο είναι περισσότερα από 50, ενώ Δημήτρης Πανταζής χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί.

Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδενδρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις