Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σαρκοζί για Ουκρανία: Κριτική στην Ευρώπη για τον πόλεμο
ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί για Ουκρανία: Κριτική στην Ευρώπη για τον πόλεμο

Σαρκοζί για Ουκρανία: «Αυτή η πυριτιδαποθήκη θα μπορούσε να έχει τρομακτικές συνέπειες»

Η διπλωματία και οι συνομιλίες είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.  Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «αποσαφηνίσει τη στρατηγική της» και να επιδιώξει ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία, αντί να ακολουθεί την «παράξενη ιδέα» του να χρηματοδοτεί ένα πόλεμο, δίχως να τον διεξάγει.

«Χωρίς συμβιβασμό, τίποτα δεν θα είναι δυνατό και διατρέχουμε τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτή η πυριτιδαποθήκη θα μπορούσε να έχει τρομακτικές συνέπειες», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.  Ο Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «αποτυχία». Όμως, επέμεινε ότι η Ρωσία είναι «γείτονας της Ευρώπης» και παρά τις παρεξηγήσεις στην κοινή ιστορία, «τους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται», συμπλήρωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως αρχικά ήταν «σωστό το ένστικτο» του Εμανουέλ Μακρόν στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας απέτυχε να δώσει συνέχεια σε αυτό, εν μέρει «εξαιτίας της πίεσης από τους ανατολικοευρωπαίους».

Παράλληλα, ο Σαρκοζί συνέκρινε την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ με εκείνη της Τουρκίας. «Πουλάμε παραπλανητικές υποσχέσεις, που δεν θα κρατήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η Ουκρανία θα έπρεπε να επιδιώξει την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις