Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδίπλωση από τον συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδίπλωση από τον συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ

Καθυστερημένη... αναδίπλωση από τον Στίαν Γένσεν, ο οποίος διατύπωσε την πρόταση που εξόργισε το Κίεβο - Την αποδίδει σε δικό του λεκτικό λάθος

Σε λανθασμένη διατύπωση απέδωσε ο Στίαν Γένσεν, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την πρόταση που έκανε για παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία, για να μπει το Κίεβο στο ΝΑΤΟ. Η πρόταση προκάλεσε την οργή της Ουκρανίας, με συνεργάτη του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλά για γελοιότητες. Ο Γένσεν την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις επίμαχες δηλώσεις, αναδιπλώθηκε, λέγοντας ότι η δήλωσή του ήταν μέρος μιας ευρύτερης διατύπωσης.

«Δεν θα έπρεπε να το είχα πει έτσι, ήταν λάθος», επισήμανε σε νέα συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως δικαίωμα της Ουκρανίας τι θα κάνει, το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία». Όπως σημειώνει το Politico επικαλούμενο διπλωμάτες, αυτό το 24ωρο που πέρασε από τη δήλωση ως την αναδίπλωση, ήταν καταστροφικό. Η ανταλλαγή εδαφών, ακόμη και αν συζητείται στο παρασκήνιο, δεν ήταν κάτι που διατυπώνεται δημόσια.

«Μείζον λάθος, έκπληξη για έναν έμπειρο επαγγελματία»

«Μείζον λάθος, έκπληξη για έναν έμπειρο επαγγελματία», σχολίασε στο Politico διπλωμάτης από χώρα της κεντρικής Ευρώπης, για να προσθέσει ότι ο Γένσεν δεν έχει την εντολή να προχωρήσει σε τέτοιες προτάσεις, που δεν βοηθούν και τους Ουκρανούς. «Ατυχής δήλωση, εκτός γραμμής με τη θέληση των 31 συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε άλλος, ενώ συνάδελφός του σχολίασε ότι κατανοεί το σκεπτικό, αλλά η ανταλλαγή «δεν είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι».

Την Τρίτη ο Γένσεν δήλωσε ότι ως λύση για τον πόλεμο θα μπορούσε να προσφέρει η Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα μια θέση στο ΝΑΤΟ. Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στη νότια Νορβηγία και ήρθαν στη δημοσιότητα από τη νορβηγική εφημερίδα VG. Δυτικοί σύμμαχοι τονίζουν εδώ και καιρό τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επιμένουν ότι το Κίεβο θα αποφασίσει πότε και πώς θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

«Ανταλλαγή εδαφών για την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο», έγραψε στο Twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, ενώ ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για ανταλλαγή εδαφών με το ΝΑΤΟ «εντελώς απαράδεκτη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις