Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανοιχτά μέτωπα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτά μέτωπα

"Πυρετός" εν όψει ΔΕΘ

Του Γιάννη Ντσούνου

Σε συνεχή εγρήγορση βρίσκονται στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά μέτωπα σε Ασφάλεια και οικονομία μέχρι την ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι, ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία μετά την δολοφονία στην Νέα Φιλαδέλφεια. Και αυτή η ανησυχία επικρατεί σε δυο επίπεδα: το πρώτο έχει να κάνει με τυχόν επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος «βεντέτας» μεταξύ οργανωμένων οπαδών, είτε εντός της χώρας, είτε από οργανωμένους οπαδούς ξένων ομάδων.

Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έστειλε σαφές μήνυμα τόσο στους οπαδούς όσο και στους κόλπους της αστυνομίας ότι η ανοχή τελείωσε. Οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις των οπαδών, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκέφτονται να οργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε παρόμοια επεισόδια, ενώ η απομάκρυνση επτά υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ελλιπής επιχειρησιακή κίνηση η ακόμη και υποτίμηση συγκεκριμένων πληροφοριών θα έχει ανάλογες συνέπειες και οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται.

Ακρίβεια

Το άλλο ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση είναι το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Οι έλεγχοι μπορεί να είναι εντατικοί και τα πρόστιμα να επιβάλλονται όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά αυτό δεν αρκεί στους καταναλωτές που βλέπουν τα χρήματα τους να εξαφανίζονται ακόμη και στις αγορές βασικών αγαθών. Πιο ακριβά από τους προηγούμενους μήνες είναι και τα καύσιμα ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές γεγονός που προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Για τους λόγους αυτούς, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα αφορούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ανάμεσα τους η επέκταση του market pass ενώ την ίδια ώρα οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα μειώσουν σε έναν βαθμό τις απώλειες εισοδήματος λόγω ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει αυτά τα δυο πολύ σοβαρά ζητήματα πριν ο πρωθυπουργός ανεβεί στην Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες οικονομικές εξαγγελίες πέραν αυτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις