Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολλανδία νέα πρωθυπουργός: Ποια είναι η γυναίκα που διαδέχεται τον Ρούτε
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία νέα πρωθυπουργός: Ποια είναι η γυναίκα που διαδέχεται τον Ρούτε

Ολλανδία νέα πρωθυπουργός: Με σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό

Η Oλλανδή υπουργός Δικαιοσύνης Ντιλάν Γεσιλγκόζ θα ηγηθεί του συντηρητικού κόμματος VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο, ανακοινώθηκε σήμερα από το κόμμα. Η Γεσιλγκόζ, 46 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του VVD σε εθνικές εκλογές και, αν κερδίσει, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Η Ντιλάν Γεσιλγκόζ έχει κουρδικές ρίζες και μετανάστευσε στην Ολλανδία από την Τουρκία όταν ήταν 8 ετών. Ωστόσο είναι σφοδρή πολέμια της επανένωσης οικογενειών μεταναστών – δηλαδή της ίδιας πολιτικής που της άνοιξε το δρόμο να μεταναστεύσει όταν ήταν παιδί στην Ολλανδία. Ο Ρούτε, ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά πρωθυπουργική θητεία στην Ολλανδία, δήλωσε τον Ιούλιο πως θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του εξαιτίας της πολιτικής σχετικά με το άσυλο. Θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να ορκιστεί νέα κυβέρνηση.

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου στην Ολλανδία και θα είναι οι πρώτες από το 2006 στις οποίες ο Ρούτε δεν θα ηγείται του VVD.

Ποια είναι η Ντιλάν Γεσιλγκόζ Ζεγκέριους

Κόρη Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα που διέφυγε από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα το 1980, η Ντιλάν Γεσιλγκόζ Ζεγκέριους γεννήθηκε στην Άγκυρα και μετανάστευσε στην Ολλανδία, όπου ζήτησε άσυλο, όταν ήταν επτά ετών. Εργάστηκε ως σύμβουλος και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Άμστερνταμ για πάνω από μια δεκαετία κι έγινε μέλος του VVD το 2017 για να αναρριχηθεί στο αξίωμα της υφυπουργού Οικονομικών στην τρίτη κυβέρνηση Ρούτε, προτού αναλάβει πέρυσι καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης.

Από αυτό το πόστο η Γεσιλγκόζ -Ζεγκέριους (εβραϊκό επίθετο του συζύγου της, Ρενέ Ζεγκέριους) έπαιξε καίριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις του Ρούτε με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία. Οι διαβουλεύσεις δεν στέφθηκαν με επιτυχία και κατέληξαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης μετά το τελεσίγραφο του Ρούτε για τον περιορισμό του δικαιώματος επανένωσης οικογενειών προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες. Μετά την εκλογή της στο τιμόνι του VVD η Γεσιλγκόζ είπε σε ανάρτησή της ότι «τώρα θα αρχίσει να δουλεύει με πολλή ενέργεια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις