Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δωρεάν ταξί για μεθυσμένους: Μια τακτική για την καταπολέμηση των τροχαίων
ΚΟΣΜΟΣ

Δωρεάν ταξί για μεθυσμένους: Μια τακτική για την καταπολέμηση των τροχαίων

Δωρεάν ταξί για μεθυσμένους: Ακόμα σε πειραματικό στάδιο, το πρόγραμμα εξυπηρέτησης νυχτερινών μεθυσμένων εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα μπαρ των ιταλικών μεγαλουπόλεων

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο Δουβλίνο, ένας ανύποπτος τουρίστας παρατηρούσε ένα μάλλον αναπάντεχο θέαμα για ξημερώματα Σαββάτου. Περιπολικά της Garda –όπως αποκαλείται η αστυνομία πόλεων στην Ιρλανδία– σταματούσαν έξω από πολυσύχναστα μπαρ και κλαμπ της πόλης, μάζευαν μεθυσμένους ντόπιους από τα πεζοδρόμια, και τους οδηγούσαν προσωρινά στα κελιά των τμημάτων, μέχρι να ξεμεθύσουν και την επόμενη να τους οδηγήσουν στα σπίτια τους.

Μια αντίστοιχη τακτική εφαρμόζει πιλοτικά από αυτό τον μήνα η γειτονική Ιταλία. Στους θαμώνες των νυχτερινών κλαμπ προσφέρεται δωρεάν ταξί, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πιει πολύ αλκοόλ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που δοκιμάζεται σε συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα των μεγαλουπόλεων. Το πρόγραμμα που εισήγαγε ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, περιλαμβάνει έξι χώρους διασκέδασης σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δίνουν μάρκες για βόλτες σε θαμώνες κλαμπ που αποτυγχάνουν στο κλασικό αλκοτέστ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου. Η κυβέρνηση παρείχε αρχικά 60.000 ευρώ για την κάλυψη του κόστους των ναύλων κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Για την καταπολέμηση των τροχαίων

«Τα δωρεάν ταξί για την καταπολέμηση των τροχαίων ατυχημάτων είναι σε λειτουργία», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Σαλβίνι. «Είναι καλό πρόγραμμα: κάθε πιθανό ατύχημα που αποφεύγεται, και κάθε ζωή που σώζεται, είναι μια νίκη». Η δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην πόλη Τζέσολο, κοντά στη Βενετία, όπου το ιστορικό κλαμπ Il Muretto διέθετε ταξί και τέσσερα βανάκια με το όνομα του κλαμπ, που περίμεναν να μεταφέρουν πελάτες οι οποίοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. «Είναι ένα ευφυές πρόγραμμα», είπε ο Σαμουέλε Μπουτσιόλ, ιδιοκτήτης του κλαμπ, στην τοπική εφημερίδα Il Gazzettino.

«Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να διασκεδάσουν, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους – και ίσως πίνουν λίγο παραπάνω», εξήγησε. Είπε ότι συνολικά 21 άτομα μεταφέρθηκαν σε επτά συνολικά διαδρομές κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας του προγράμματος. Εθελοντές πρόσφεραν αλκοτέστ σε θαμώνες κλαμπ που έμοιαζαν να έχουν πιει πάρα πολύ, συμπλήρωσε. Σε όποιον βγήκε θετικός, δόθηκε ένα κουπόνι για μια δωρεάν διαδρομή. Αλλα νυχτερινά κέντρα δοκιμάζουν επίσης το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί, εάν τελικά κριθεί επιτυχές. Ωστόσο, οι γλεντζέδες που ελπίζουν να οδηγηθούν στην εξώπορτα του σπιτιού τους, μάλλον θα απογοητευτούν. Τα ταξί του Il Muretto άφησαν τους περισσότερους επιβάτες στο σταθμό των λεωφορείων, όπου τα πρώτα οχήματα αναχωρούν τα ξημερώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις