Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ως εδώ!

Η βία στα γήπεδα θεωρείται και είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που καθημερινά παίρνει μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Ενάμιση χρόνο μετά την άγρια δολοφονία του Αλκή Καμπανού, φιλάθλου του Αρη, σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης και που όλοι είχαμε ευχηθεί να είναι η τελευταία, ήρθε την Δευτέρα 7 Αυγούστου του 2023, λίγο πριν τα μεσάνυκτα μια άλλη δολοφονία εξίσου άγρια, στην Αθήνα αυτή την φορά. Στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφεια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ!

Του Γιώργου Αυτιά

Η μόνη διαφορά ήταν πως εδώ έχουμε να κάνουμε με…εισαγόμενη βία! Κροάτες Χούλιγκαν οπαδοί της Ντιναμό του Ζάγκρεμπ με ξυρισμένα κεφάλια με μαχαίρια καδρόνια επετέθησαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ που είχαν βρεθεί στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την προπόνηση λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι το πρώτο επίσημο της χρονιάς για τους προκριματικούς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πόλεμος ήταν «αδυσώπητος». Και οι «μάχες» σώμα με σώμα σκληρές και μέχρι θανάτου! Οι Κροάτες χούλιγκαν δολοφόνησαν με μαχαίρι τον Μιχάλη Κατσουρή φίλαθλο της ΑΕΚ, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ, από τους οποίους ένας σοβαρά! Οι Bad Blue Boys, «τα μπλε αγόρια», οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που σκότωσαν τον 29χρονο Έλληνα, τον Μιχάλη είναι ίδιοι με τους Ναζί.

Στα περίπου 60 χρόνια της καριέρας μου έδωσα και δίνω ακόμη αγώνα κατά της βίας στα γήπεδα! Και πρέπει να πω από την αρχή πως την βία την ένιωσα και εγώ στο «πετσί» μου, κατά την διάρκεια Ραδιοφωνικής μετάδοσης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα! Μάλιστα τραυματίστηκα και αποχώρησα από το γήπεδο τρέχοντας και με την συνοδεία αστυνομικής δύναμης!

Φαινόμενο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Η βία στα γήπεδα θεωρείται και είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που καθημερινά παίρνει μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις! Οι επιθέσεις είναι οργανωμένες και το κυριότερο στοχευμένες! Έτσι βλέπουμε οργανωμένους στρατούς να είναι έτοιμοι για όλα! Να…κλείνουν ραντεβού, γνωστά ως «ραντεβού θανάτου» και να περιμένουν σε συγκεκριμένη ώρα, τους…εχθρούς. Η…μάχη αρχίζει και στην κυριολεξία πέφτουν κορμιά! Σε αυτές τις μάχες όλα επιτρέπονται! Ας δούμε πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους και ιδιαίτερα στα γήπεδα σε οργανωμένο επίπεδο. Η εμφάνιση της βίας τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Δηλαδή λίγο μετά την οργάνωση της σύγχρονης μορφής του ποδοσφαίρου στην Αγγλία! Και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε η εξάπλωση της, στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

Διαβάζοντας όλα αυτά που έγραψαν οι ιστορικοί της εποχής εκείνης βλέπουμε πως στην Αγγλία από τον 13 αιώνα όταν και πρωτοεμφανίστηκε το ποδόσφαιρο είχαμε σε αγώνες «βίαιες εκδηλώσεις, ακόμη και με θανατηφόρα επεισόδια οφειλόμενα σε τοπικισμό, σε χρήση αλκοόλ ή σε φανατισμούς – εχθρότητες εκτός γηπέδων…»!

Δίψα για αίμα

Η βία στα Ελληνικά γήπεδα δεν άργησε να έρθει! «Στην αρχαία Ελλάδα το φαινόμενο των βίαιων ξεσπασμάτων εντός κάποιων αθλημάτων είχε πολύ βίαιο περιεχόμενο και ψυχαγωγούσε τους φίλαθλους που ”διψούσαν” για βία και αιματηρά επεισόδια»! Να σας θυμίσουμε πως τέτοια αθλήματα ήταν το Παγκράτιο, η Πυγμαχία και άλλα πολλά. Να υπογραμμίσουμε μάλιστα ότι «στην αρχαία Ρώμη οι μονομάχοι που πάλευαν μέχρι θανάτου φώναζαν στον Καίσαρα ”Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν” και ο αγώνας μέχρι εξόντωσης του αντιπάλου άρχιζε»!

Τώρα, να δούμε τις αιτίες που φέρνουν βία ή που δημιουργούν την βία στα γήπεδα. Η κύρια είναι ο φανατισμός, ο οποίος βρίσκεται τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Όπου φανατισμός δεν υπάρχει αθλητικό ιδεώδες! Οι κυριότερες αιτίες λοιπόν είναι.

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού! Είναι σημαντικός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στα επεισόδια βίας. Είναι αλήθεια πως «η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο, οξύνει τον ανταγωνισμό και οξύνει το κλίμα των αθλητικών συναντήσεων»! Ένας άλλος παράγοντας της βίας είναι η ανοχή και η υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία! Δεν είναι ψέματα πως «κάποιοι παράγοντες ενθαρρύνουν την «οπαδοποίηση» των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους»!

Οι διαιτησίες

Βία παράγει και η ευνοϊκή για κάποιες ομάδες διαιτησίες! Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που «τέτοιες ενέργειες έχουν δηλητηριάσει πλέον κάθε Έλληνα φίλαθλο που πηγαίνει στο γήπεδο πρώτα για να αποδοκιμάσει τον διαιτητή και μετά να υποστηρίξει την ομάδα του…»! Η ανεργία τα οικογενειακά προβλήματα και οι πιέσεις της ζωής που υπάρχουν στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα προκαλούν βία στα γήπεδα ως αντίδραση! Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι ο χουλιγκανισμός που έχει μπει για τα καλά, έχει γίνει πλέον για πολλούς κομμάτι του εαυτού τους. Και είναι πια τρόπος ζωής με δυσάρεστα δυστυχώς αποτελέσματα!

Με την ευκαιρία να σας πω πως «ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο ”hooliganism” που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 πριν από 133 χρόνια, για να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, πριν από 125 χρόνια. Η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο…»! Έτσι δόθηκε το όνομα χούλιγκαν σε όλους αυτούς έφτιαχναν συμμορίες και έφερναν την βία στα γήπεδα! Τέλος πρέπει όλοι οι φίλαθλοι, Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτζήδες, Αρειανοί, να γίνουν μια γροθιά κατά της βίας, που δεν έχει χρώμα, που δολοφονεί και κλείνει σπίτια! Η πολιτεία πρέπει να ψηφίσει νόμο ώστε οι δολοφόνοι να τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά! Δεν πάει άλλο. Ως εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις