Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κως: Είχαν χτίσει σπίτι με κομμάτια από αρχαίους κίονες
ΕΛΛΑΔΑ

Κως: Είχαν χτίσει σπίτι με κομμάτια από αρχαίους κίονες

Κως αρχαία: Στην κατοχή των ιδιοκτητών βρέθηκαν συνολικά 42 κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε…οικοδόμους μετατράπηκαν οι αστυνομικοί για να ακυρώσουν μια σπάνια στα αστυνομικά χρονικά ενέργεια δύο ατόμων, που συνελήφθησαν για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και για ναρκωτικά. Όπως διαπίστωσαν όταν έκαναν την έρευνα στην οικία των συλληφθέντων, δέκα από τα αρχαία κομμάτια ανυπολόγιστης ιστορικής-πολιτιστικής αξίας, τα είχαν…χτίσει (!!!), μαζί με τα υπόλοιπα κοινά οικοδομικά υλικά στους τοίχους της κατοικίας και σε άλλα σημεία! ΄Όλα αυτά έγιναν αντιληπτά όταν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Κω, αφού είχαν προχωρήσει στη σύλληψη των δύο ατόμων-ιδιοκτήτων της κατοικίας για κατοχή κοκαΐνης κ.λπ., παρατήρησαν κάτι που τους άφησε άφωνους.

Οι τοίχοι του σπιτιού δεν ήταν απλά διακοσμημένοι, αλλά χτισμένοι με κολώνες αρχαίες, η προέλευση των οποίων ερευνάται με τη συνδρομή και της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολισμού. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή, κατοχή ναρκωτικών και αρχαιοτήτων, κατά περίπτωση.

 

Εντοιχισμένα ως δομικό υλικό

«Ειδικότερα», ενημερώνει η Αστυνομία «έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη έρευνα στην κατοικία των δραστών, όπου παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 163 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη, 42 τμήματα αρχαίων αντικειμένων, από τα οποία 10 εντοπίσθηκαν εντοιχισμένα ως δομικό υλικό της κατοικίας». Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα, όπως αποφάνθηκαν οι ειδικοί οι οποίοι τα εξέτασαν, «εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 και θα παραδοθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω για περαιτέρω αξιολόγηση – χρονολόγηση», καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ, η οποία αφού πέτυχε «με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια», επισημαίνει:

«Η εξιχνίαση της υπόθεσης εντάσσεται στις ειδικές επιχειρησιακές δράσεις των αστυνομικών Υπηρεσιών του Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών».

 

Και στην Κάλυμνο

Αλλά και στην Κάλυμνο, οι εκεί αστυνομικοί αντιμετώπισαν μια παρόμοια υπόθεση κατοχής ναρκωτικών ουσιών και αρχαίων αντικειμένων, χωρίς… εντοιχισμό! Σε αυτή την περίπτωση, αστυνομικοί του Τμήματος Καλυμνίων, πέρασαν χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς (άνδρα και γυναίκα) σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών και αρχαιοτήτων.

 

«Ειδικότερα», επισημαίνεται «μεσημβρινές ώρες, έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αιφνιδιαστική έρευνα στην κατοικία των δραστών όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 28,6 γραμμάρια κοκαΐνης, 11,3 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 36,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, κινητό τηλέφωνο, 345 ευρώ, αρχαίος ακέραιος πήλινος αμφορέας και ακέραιη πήλινη χύτρα, κατ’ εκτίμηση παλαιοχριστιανικών χρόνων, τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02, παραδόθηκαν σε αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για φύλαξη και περαιτέρω αξιολόγηση». Οι συλληφθέντες, όπως και οι προηγούμενοι, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις