Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ορθοπεταλιά για τον Παρθενώνα – Ποδηλάτες μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών
ΚΟΣΜΟΣ

Ορθοπεταλιά για τον Παρθενώνα – Ποδηλάτες μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών

Παρθενώνας ποδηλάτες: Οι διεθνείς ποδηλάτες θα μαζέψουν υπογραφές για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημείο πολιτιστικής τριβής μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας εξακολουθούν να παραμένουν τα γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η συζήτηση για την επιστροφή τους δεν είναι νέα, μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες, αλλά συνέχεια ανακύπτουν πρωτοβουλίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, υπενθύμισης και αναζωπύρωσης του ζητήματας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία πήραν από πέρσι 8 ποδηλάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Βρετανικό Μουσείο προς το Μουσείο της Ακρόπολης. Για δεύτερη χρονιά οι ποδηλάτες θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σπίτι τους.  Η ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».

Θα μαζέψουν υπογραφές για την επιστροφή των Γλυπτών

Οι 8 διεθνείς ποδηλάτες ξεκίνησαν από τις πύλες του Βρετανικού Μουσείου στις 5 το πρωί του Σαββάτου, 5 Αυγούστου με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ποδηλάτες από όλο τον κόσμο θα διανύσουν 3.500 χλμ μεταφέροντας το μήνυμα «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Η εμπνεύστρια της εν λόγω ποδηλατικής πρόκλησης  είναι η Βασιλική Βουτζάλη, η οποία εργάζεται ως νοσηλεύτρια στην Αθήνα.

Η αναχώρηση από το Βρετανικό Μουσείο έγινε τα ξημερώματα παρουσία μελών της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ο Δρ. Κρις Στόκντεϊλ, ο οποίος έκανε τη διαδρομή με ποδήλατο μόνος του το 2005, και η Μάρλεν Γκόντγουιν. Ο Δρ Στόκντεϊλ, τώρα συνταξιούχος γιατρός από το Solihull, χρειάστηκε 3 εβδομάδες, και πάνω από 3 ημέρες για να ολοκληρώσει την ποδηλατική διαδρομή του το 2005.

 

Οι συμμετέχοντες είναι οι εξής:

  • Βασιλική Βουτζάλη (Ελλάδα)
  • Στέφεν Στράιχ (Γερμανία-Ελλάδα)
  • Κρίστοφερ Ρος Μπένετ (Νέα Ζηλανδία)
  • Ντέιβιντ Χιτς (Αυστραλία)
  • Πολ Άντελσον (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Διονύσης Καρτσαμπάς (Ελλάδα)
  • Πιερλουίτζι Ταλαμονα (Ιταλία)
  • Αριστοτέλης Τσόγκας (Ελλάδα)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις