Ορθοπεταλιά για τον Παρθενώνα – Ποδηλάτες μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών

ΚΟΣΜΟΣ

Ορθοπεταλιά για τον Παρθενώνα – Ποδηλάτες μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Παρθενώνας ποδηλάτες: Οι διεθνείς ποδηλάτες θα μαζέψουν υπογραφές για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

05.08.2023 | 15:29

Σημείο πολιτιστικής τριβής μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας εξακολουθούν να παραμένουν τα γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η συζήτηση για την επιστροφή τους δεν είναι νέα, μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες, αλλά συνέχεια ανακύπτουν πρωτοβουλίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, υπενθύμισης και αναζωπύρωσης του ζητήματας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία πήραν από πέρσι 8 ποδηλάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Βρετανικό Μουσείο προς το Μουσείο της Ακρόπολης. Για δεύτερη χρονιά οι ποδηλάτες θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σπίτι τους.  Η ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».

Θα μαζέψουν υπογραφές για την επιστροφή των Γλυπτών

Οι 8 διεθνείς ποδηλάτες ξεκίνησαν από τις πύλες του Βρετανικού Μουσείου στις 5 το πρωί του Σαββάτου, 5 Αυγούστου με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ποδηλάτες από όλο τον κόσμο θα διανύσουν 3.500 χλμ μεταφέροντας το μήνυμα «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Η εμπνεύστρια της εν λόγω ποδηλατικής πρόκλησης  είναι η Βασιλική Βουτζάλη, η οποία εργάζεται ως νοσηλεύτρια στην Αθήνα.

Η αναχώρηση από το Βρετανικό Μουσείο έγινε τα ξημερώματα παρουσία μελών της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ο Δρ. Κρις Στόκντεϊλ, ο οποίος έκανε τη διαδρομή με ποδήλατο μόνος του το 2005, και η Μάρλεν Γκόντγουιν. Ο Δρ Στόκντεϊλ, τώρα συνταξιούχος γιατρός από το Solihull, χρειάστηκε 3 εβδομάδες, και πάνω από 3 ημέρες για να ολοκληρώσει την ποδηλατική διαδρομή του το 2005.

 

Οι συμμετέχοντες είναι οι εξής:

  • Βασιλική Βουτζάλη (Ελλάδα)
  • Στέφεν Στράιχ (Γερμανία-Ελλάδα)
  • Κρίστοφερ Ρος Μπένετ (Νέα Ζηλανδία)
  • Ντέιβιντ Χιτς (Αυστραλία)
  • Πολ Άντελσον (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Διονύσης Καρτσαμπάς (Ελλάδα)
  • Πιερλουίτζι Ταλαμονα (Ιταλία)
  • Αριστοτέλης Τσόγκας (Ελλάδα)
Exit mobile version