Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Πικρή ήττα της Σλοβενίας από την Ελλάδα στη βραδιά του Νίκου Γκάλη
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πικρή ήττα της Σλοβενίας από την Ελλάδα στη βραδιά του Νίκου Γκάλη

Ελλάδα – Σλοβενία: Η εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε 88-77.

Τα δύο στα δύο απέναντι στη Σλοβενία έκανε η Ελλάδα με 88-77. Με εντελώς διαφορετικό τρόπο, απ’ ό,τι στο ματς της Λιουμπλιάνα, αλλά με την ίδια συνταγή. Η ομάδα πάνω απ’ όλα. Στη νύχτα που ήταν αφιερωμένη στον θρυλικό Νίκο Γκάλη, η γαλανόλευκη είδε τους παίκτες της να δίνουν από κάτι, μικρό ή μεγάλο, στο παρκέ. Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν για ένα ακόμη ματς… διψασμένος (16π., 11 ριμπ., 4 ασίστ), ο Μιχάλης Λούντζης ήταν ξανά ουσιαστικός (17π., 5 ριμπ., 3 ασίστ) και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος (9π.) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (9π.) πρόσθεσαν την… πινελιά τους.

Η Σλοβενία άφησε τον Λούκα Ντόντσιτς εκτός παρκέ σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και με αυτή την κίνηση έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος της (18π., 1 ασίστ).

Το ματς

Η Εθνική είχε το πόδι στο… γκάζι στο πρώτο δεκάλεπτο. Ξεκίνησε το ματς με 7-0 και 12-3, με τον Ντίνο Μήτογλου να κυριαρχεί κοντά στο καλάθι και το δίδυμο Γουόκαπ-Λούντζη να δίνει ρυθμό. Ένα δίποντο του Γουόκαπ έφερε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, 20-9, με την Εθνική να μετράει 7/8 δίποντα και 3/5 τρίποντα. Και σε αντίθεση με το ματς στη Λιουμπλιάνα, είχε και τον έλεγχο στα ριμπάουντ. Τα τελευταία δεύτερα της 1ης περιόδου δεν ήταν τα επιθυμητά. Η Ελλάδα βρήκε χώρο στο αντίπαλο καλάθι, με τους Σλοβένους να μην παίζουν… φανατική άμυνα, ωστόσο και η ελληνική προσπάθεια στην οπισθοφυλακή «πληγώθηκε» από τα περιφερειακά σουτ (2 τρίποντο ο Πρέπελιτς).

 

Το σερί της Εθνικής

Στη 2η περίοδο, το ματς ήταν ισορροπημένο, με τον Ντόντσιτς να είναι ο εκτελεστής της Σλοβενίας (18π.). Η Ελλάδα έκανε μερικά αβίαστα λάθη και έχασε το ρυθμό της. Υπήρχαν στιγμές που η άμυνα… ξελάσπωνε την Εθνική και της έδινε την ευκαιρία να τρέξει στην επίθεση. Μία τέτοια φάση, με τελικό αποδέκτη τον Αντετοκούνμπο έκανε το σκορ 44-41. Το σερί της Εθνικής έφτασε στο 11-0 (από το 40-41 στο 51-41). Όπως και στη Σλοβενία, έτσι και στην Αθήνα, η Εθνική είχε πολυφωνία: Μήτογλου 14, Λούντζης 11, Ρογκαβόπουλος 9, Γουόκαπ 7. Και αυτό μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Όσο η Εθνική έβρισκε τον τρόπο να… τρυπάει την άμυνα των Σλοβένων, μπορούσε να διατηρήσει και προβάδισμα ασφαλείας.

Στην 3η περίοδο, η μπάλα πέρασε αρκετά από τα χέρια του Παπαγιάννη, ενώ η πίεση της Ελλάδας ψηλά στο γήπεδο, έφερε και πάλι καρπούς. Κλέψιμο του Γουόκαπ, καλάθι του Αγραβάνη για το 60-48. Η Εθνική συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, άνοιξε τη διαφορά στους 14 πόντους με το επί μέρους σκορ στην 3η (μετά από σχεδόν 5 λεπτά) να είναι 11-4.

Άλλη ομάδα χωρίς Ντόντσιτς

Ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος έχει αρπάξει την ευκαιρία και με το παραπάνω, πέτυχε 2/2 τρίποντα και η διαφορά άνοιξε στους 20 πόντους (68-48). Με τους Σλοβένους, χωρίς τον Ντόντσιτς στην πεντάδα τους, να μην μπορούν να αντιδράσουν. Στην 4η περίοδο, με τον σταρ των Ντάλας Μάβερικς να μένει στον πάγκο (όπως και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις για 7 λεπτά στο ματς), οι Σλοβένοι επιχείρησαν να γίνουν περισσότεροι απειλητικοί.

Δίχως αποτέλεσμα. Η Εθνική με κοντά σχήματα (σέντερ τον Χατζηδάκη ή τον Μήτογλου) διατηρούσε τον έλεγχο του αγώνα δίχως να απειληθεί. Το φινάλε για τους Σλοβένους ήταν πικρό, όχι επειδή έχασαν, αλλά γιατί ο Βλάτκο Τσάνταρ φάνηκε να τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατό του. Αποχώρησε υποβασταζόμενος…

Τα δεκάλεπτα: 27-25, 51-44, 72-58, 88-77.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις