Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ένας δύσκολος χειρισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας δύσκολος χειρισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με τον πιο εμφανή τρόπο ότι όταν μιλάει για μηδενική ανοχή το εννοεί.

Στην περίπτωση της περιφέρειας Αττικής και του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη ο χειρισμός ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Και αυτό γιατί στην περίπτωση Πατούλη υπήρχαν δεδομένα που δεις μπορούσες να αγνοήσεις. Δεδομένο πρώτο ότι ο Γιώργος Πατούλης είναι ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοδιοίκησης, αφού σ’ οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση έχει συμμετάσχει δεν έχει χάσει ποτέ. Από την άλλη υπάρχει μία πλειάδα στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων οι οποίοι τον ακολουθούν εδώ και δεκαετίες.

Δεδομένο δεύτερο ο Γιώργος Πατούλης ήταν περιφερειάρχης της μεγαλύτερης περιφέρειάς της χώρας που έχει συμβολικό εκτός από ουσιαστικό χαρακτήρα και σημασία στα αποτελέσματα των εκλογών. Δεδομένο τρίτο ότι στο μέγαρο Μαξίμου υπήρχε ενόχληση εδώ και καιρό για την διαχείριση αρκετών θεμάτων της περιφέρειας από τον Γιώργο Πατούλη.

 

Και φτάνουμε στο ζεϊμπέκικο

Σαν κίνηση ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήταν λάθος όταν η χώρα πενθούσε δύο πιλότους Καναντέρ και υπήρχαν σε εξέλιξη αρκετές φωτιές ανά την επικράτεια. Ήταν το ζεϊμπέκικο η αιτία για την απομάκρυνση Πατούλη; Σίγουρα όχι. Ήταν μόνο η αφορμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία σαφέστατη πολιτική επιλογή, απομάκρυνε με συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες τον Γιώργο Πατούλη, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους δεν εκτιμούν την σοβαρότητα των καταστάσεων που ζει η χώρα.

Το δίλημμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: από τη μία η συνέχιση της σταθερής του πορείας σε ό,τι αφορά την ανοχή που δείχνει στα στελέχη του είτε αυτά είναι υπουργοί, είτε είναι αυτοδιοικητικά στελέχη και από την άλλη ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους μέσω μίας ενδεχόμενης απώλειας της μεγαλύτερης περιφέρειάς της χώρας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Και στο δίλημμα αυτό επικράτησε η λογική της σταθερής πορείας σε ό,τι αφορά αξίες και συμπεριφορές.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει στο 100 τοις 100 ότι το συντριπτικό ποσοστό που πήρε στις εκλογές δεν αφορά μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά αφορά και στην ισχύ που έχει ο ίδιος στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτό άλλωστε διεφάνη και από την δήλωση του Γιώργου Πατούλη ότι δεν θα κατέβει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά θα συστρατευθεί πίσω από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άμεσος χειρισμός

Σε πολιτικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη με ένα εσωκομματικό ζήτημα που προκαλεί και φθορές και τριγμούς. Όμως για ακόμη μία φορά ο χειρισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τόσο άμεσος ώστε δεν άφησε να εξελιχθεί κανένα φαινόμενο εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματος του. Παρόμοιος χειρισμός και το ίδιο άμεσος ήταν και στην περίπτωση του κ Νότη Μηταράκη, ο οποίος απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και με μηδενικές αντιδράσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με τον πιο εμφανή τρόπο ότι όταν μιλάει για μηδενική ανοχή το εννοεί. Μένει τώρα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να αντιληφθούν ότι μπορεί να βρεθούν στην ίδια μοίρα αν η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με την σοβαρότητα των στιγμών σε πολιτικό, αλλά κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις