Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποιο είναι το πρόσωπο της πρώτης γυναίκας που έζησε στην Ευρώπη πριν 45.000 χρόνια
PLUS

Ποιο είναι το πρόσωπο της πρώτης γυναίκας που έζησε στην Ευρώπη πριν 45.000 χρόνια

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις του κρανίου που βρέθηκε στη Τσεχία για να απεικονίσουν το πρόσωπο της γυναίκας.

Τα χαρακτηριστικά μίας γυναίκας που θεωρείται ότι πρόκειται για τον «αρχαιότερο άνθρωπο» που έζησε στη Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια ανασύνθεσε μία ομάδα επιστημόνων από την Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία. Τα απολιθωμένα λείψανα ανακαλύφθηκαν στην Τσεχία πριν από εβδομήντα χρόνια και αποτελούν ένα τμήμα του κρανίου. Οι ερευνητές θεώρησαν πως κάποιο ζώο, πιθανώς λύκος ή ύαινα ροκάνισαν το πρόσωπο της γυναίκας μετά το θάνατο της. Από το κρανίο έλειπαν τμήμα της άνω γνάθου, μέρος του ρινικού οστού, ο αριστερός οφθαλμικός κόγχος και το αριστερό τμήμα του μετωπιαίου οστού.

Παρόλα αυτά, το 2018 η πολυεθνική αυτή ομάδα των ερευνητών προχώρησε στη τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου, χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα από 31 διαφορετικά κρανία.

Η αποκάλυψη

Το αποτέλεσμα απεικονίζει μία γυναίκα με σκούρα σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια. Η γυναίκα ονομάστηκε Zlaty Kun, που σημαίνει χρυσό άλογο στα Τσεχικά. Ανήκει μεταξύ των πρώτων Homo Sapiens που έζηαν στην Ευρασία μετά την μετανάστευση του είδους από την Αφρική. Το γονιδίωμα της έφερε 3% καταγωγή από Νεάντερνταλ. Ενδεχομένως ήταν μέρος ενός πληθυσμού πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων που πιθανότατα ζευγαρώθηκαν με Νεάντερταλ. «Αναζητήσαμε στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την οπτική δομή του προσώπου μόνο σε υποθετικό επίπεδο, καθώς δεν μας δόθηκαν στοιχεία για το ποιο θα ήταν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών», δήλωσε ο Μοράες, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ειδικός στα γραφικά.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή των ειδικών, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η στιβαρότητα της δομής του προσώπου και κυρίως αυτό της κάτω γνάθου. «Στην αρχή, όταν βρέθηκε το κρανίο, οι πρώτοι ειδικοί που το ανέλυσαν, θεώρησαν ότι πρόκειται για άνδρα. Το κρανίο είχε συμβατά χαρακτηριστικά με το ανδρικό φύλο των σημερινών πληθυσμών». «Η δομή του σαγονιού του «χρυσού αλόγου» είναι περισσότερο συμβατή με τους Νεάντερνταλ», σημειώνει ο Μοράες. Το DNA από αυτό το άτομο και τον πληθυσμό του δεν παρατηρείται σε σύγχρονους ανθρώπους ούτε στην Ασία ούτε στην Ευρώπη, όπου αποίκισαν αργότερα οι Homo sapiens, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα στοιχεία αυτά τους κάνουν να πιστεύουν πως η γυναίκα που έζησε στη Τσεχία αποτελεί πραγματικά το αρχαιότερο απολίθωμα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις