Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αδήλωτη εργασία πρόστιμο: “Τσουχτερές” ποινές ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτη εργασία πρόστιμο: “Τσουχτερές” ποινές ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Αδήλωτη εργασία πρόστιμο: Ο υπουργός Εργασίας έστειλε μήνυμα για περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους

Πλαίσιο παρακολούθησης επιτόπιου ελέγχου σε επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της Αθήνας από τους επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας έστειλε μήνυμα για περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους, οι οποίοι μάλιστα θα γίνονται και πιο γρήγορα καθώς οι επιθεωρητές είναι πλέον εφοδιασμένοι με τάμπλετ. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία της επιχείρησης που ελέγχεται και τα στοιχεία των εργαζομένων καθώς και να περνούν το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτόματα στο σύστημα.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, δηλαδή στο ίδιο ύψος με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία. Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Αδήλωτη Εργασία και Επιθεώρηση Εργασίας

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει έναν ισχυρό προσανατολισμό προς την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθιστώντας την προτεραιότητα σε όλα τα εποπτικά όργανα και ινστιτούτα. Η Επιθεώρηση Εργασίας, ως μια ανεξάρτητη ελεγκτική ενότητα, αναλαμβάνει το βαρύτατο έργο της αντιμετώπισης των παραβάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, είτε αυτά αφορούν εργασιακές σχέσεις, είτε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Με την υπόθεση ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται κυρίως με την κοινωνική προστασία των εργαζομένων, η Επιθεώρηση Εργασίας θεωρείται ο κεντρικός φορέας στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την υλοποίηση πολιτικών πρόληψης, εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και πρόγραμμα πιλοτικών επιθεωρήσεων σε συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς φορείς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις