Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάρος – Το Κίνημα της Πετσέτας: Πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος – Το Κίνημα της Πετσέτας: Πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Πάρος - Το Κίνημα της Πετσέτας: Υπάρχουν παραλίες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν, λέει ο Δήμαρχος

Πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους αντιδρούν στην παράνομη κατάληψη παραλιών, διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Ο λόγος για το «Κίνημα της Πετσέτας» που έφτασε να προκαλέσει μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση! Ποια από όμως η ταυτότητα αυτού του κινήματος; Από πού και από ποιους ξεκίνησε, αλλά και ποιοι το στηρίζουν; Το εν λόγω κίνημα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media ξεκίνησε από την Πάρο, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα καθώς πλέον δεν υπάρχει πλέον παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

«Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες-Save Paros Beaches».

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» που αναμένεται να βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες-Save Paros Beaches». «Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας». «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε μέλος της Κίνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ποιοι στηρίζουν το «Κίνημα της πετσέτας»

Το «Κίνημα της πετσέτας», όπως θα μπορούσε ονομάστηκε η πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην παράνομη κατάληψη και εκμετάλλευση παραλιών, έσπευσε να στηρίξει με ανάρτησή του στα social media ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. νΌπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος «μια νίκη καταγράφηκε στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί της Πάρου. Τα μέλη της Κίνησης συγκέντρωσαν από τη Διαύγεια στοιχεία για τα τις συμβάσεις και της παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση και διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα, κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τ.μ. Οι κάτοικοι, με την Κίνηση Πολιτών προχώρησαν στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα».

Στο πλευρό των… διαδηλωτών βρέθηκε και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος μοιράστηκε μια φωτογραφία από την διαμαρτυρία σε παραλία της Πάρου, την οποία συνόδευσε με ένα σχόλιο. «Αυτή η κατάσταση που πάει να “καθιερωθεί” και στην Πάρο… πάνε να την Μυκονιάσουν. Ξαπλώστρες, κρεββάτια, ντιβάνια και ούτε σπιθαμή για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Δεν γνωρίζω αν έχει δώσει άδεια ο Δήμος Πάρου. Ξέρω ότι ο κόσμος λέει “πάμε στην Πάρο, όχι στην Πάρω”. Είμαι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση των παραλιών και για τους μη ξαπλώνοντες», έγραψε.

Δήμαρχος Πάρου: Υπάρχουν παραλίες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, έδωσε τη δική του απάντηση στο συγκεκριμένο «κίνημα», αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. νΜιλώντας για τη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών ο κ. Κωβαίος δήλωσε ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών. «Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες οι οποίες είναι καταπληκτικές, που είναι ελεύθερες. Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες αλλά υπάρχουν και κάποιες παραλίες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν» δήλωσε ο κ. Κωβαίος.

Όπως είπε μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουν τα παραστατικά ώστε να γίνουν συμβόλαια τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσιών και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών που έχουν κάνει ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες.

Δε θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας

Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία. Όπως είπε αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία που αργεί χαρακτηριστικά και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα. Ενέργεια που όπως παραδέχτηκε είναι αυθαίρετη. «Το ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν», σημείωσε. Ο κ. Κωβαίος κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις