Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βουλγαρία: Έφηβη χαρακώθηκε εκατοντάδες φορές από τον σύντροφό της – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Έφηβη χαρακώθηκε εκατοντάδες φορές από τον σύντροφό της – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Βουλγαρία – βία κατά των γυναικών: Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, δεκαοκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες που γνώριζαν στην χώρα

Εν μέσω αναταραχών βρίσκεται η γειτονική μας Βουλγαρία, με χιλιάδες να βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη βία κατά των γυναικών. Αφορμή για το κοινωνικό ξέσπασμα υπήρξε η φριχτή υπόθεση μιας έφηβης που χαρακώθηκε εκατοντάδες φορές από τον σύντροφό της. Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Σόφια, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 40 πόλεις σε όλη τη Βουλγαρία, σε μια χώρα όπου οι συγκεντρώσεις για τη βία κατά των γυναικών είναι σπάνιες. Το θύμα, μια 18χρονη, δέχθηκε επίθεση από τον πρώην φίλο της, πριν από ένα μήνα. Είπε ότι ο πρώην φίλος της την έκοψε με μαχαίρι εκατοντάδες φορές, της έσπασε τη μύτη και της ξύρισε τα μαλλιά.

Πιο αναλυτικά, η επίθεση συνέβη στις 26 Ιουνίου, όταν ο 26χρονος Γκεόργκι Γκεόργκιεφ, φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη 18χρονη Debora Mihaylova, αφήνοντάς της πολλά τραύματα. Στο σώμα της έγιναν πάνω από 400 ράμματα. Την ώρα της επίθεσης, ο Γκεοργκίεφ βρισκόταν υπό αναστολή για προηγούμενο έγκλημα που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Δικαστήριο στην κεντρική πόλη της Στάρα Ζαγόρα, που εκδικάζει την υπόθεση, χαρακτήρισε τα τραύματα ως «ελαφριά» και δεν διέταξε την κράτηση του 26χρονου. Εν μέσω αυξημένης κοινωνικής πίεσης, ο Γκεοργκίεφ συνελήφθη ξανά στις 30 Ιουλίου και κατηγορήθηκε για απειλή θανάτου στη γυναίκα μέσω μηνυμάτων, που φέρεται να έστειλε στις 24 και 25 Ιουνίου. Ο Γκεοργκίεφ υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

 

«Ούτε μια γυναίκα παραπάνω»

Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη Δευτέρα μια δικαστική αναθεώρηση και καλύτερη προστασία των γυναικών, κρατώντας αφίσες που έγραφαν «Ούτε μια γυναίκα παραπάνω». «Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να χαρακτηρίζεται ως “ήπια σωματική βλάβη”… Η αντίδραση του δικαστηρίου είναι συγκλονιστική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 39χρονη Εμίλια Στογιάνοβα, που συμμετέχει στις διαδηλώσεις. «Η παραδοσιακή ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία, η δυσλειτουργία των θεσμών πρέπει να αλλάξει. Έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά η κοινωνία πρέπει να εμπλακεί σε αυτό», είπε ένας άλλος διαδηλωτής, ένας 33χρονος ζωγράφος, ο οποίος έδωσε μόνο το όνομά του ως Ιβάν.

 

 

Σύμφωνα με τον Guardian, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, δεκαοκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες που γνώριζαν, σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας. Οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα. Οι ίδιοι αγωνίζονται για νομοθετικές τροποποιήσεις για την καλύτερη προστασία των γυναικών από κακοποιητικούς συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Η Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα βασικό διεθνές κείμενο που στοχεύει στην προστασία των γυναικών από τη βία. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε στη σύμβαση σε μια κίνηση που επεκτείνει ορισμένες υποχρεώσεις στα κράτη μέλη που αρνούνται να την επικυρώσουν. Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ από το 2007, και άλλοι που δεν την έχουν επικυρώσει, αντιτίθενται στη χρήση της λέξης «φύλο» στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις