Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Λαγκάρτ πληθωρισμός – επιτόκια: «Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρτ πληθωρισμός – επιτόκια: «Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο»

Λαγκάρτ πληθωρισμός - επιτόκια: "Η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα"

«Πλησιάζουμε στον στόχο» ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο περί το 2%, αφού «καλύψαμε πολύ έδαφος και προχωρήσαμε πολύ στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», τόνισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 30/7 στην εφημερίδα Figaro η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα ως προς τη μείωση του πληθωρισμού. Βλέπουμε τα μεγέθη των πιστώσεων, τόσο τα επιτόκια –οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν– όσο και την υποχώρηση των χορηγήσεων, όπως και της ζήτησης πιστώσεων από επιχειρήσεις.

Αρχίζουμε να τα βλέπουμε επίσης στη πραγματική οικονομία, στα ακίνητα και όσον αφορά τις επενδύσεις», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ. Όσον αφορά τα σενάρια περί παύσης της ανόδου των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίμησε να παραμείνει αόριστη, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων, ή ίσως παύση». Η παύση, «όποια κι αν είναι η ημερομηνία» που θα αποφασιστεί, «τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα έχει κατ’ ανάγκη οριστικό χαρακτήρα», προειδοποίησε πάντως η Γαλλίδα, θυμίζοντας πως για αυτό πρέπει «ο πληθωρισμός να επανέλθει με διάρκεια στον στόχο» του 2%.

“Δεν μπορούμε να κυρήξουμε ακόμα τη νίκη με τον πληθωρισμό”

Η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς η ΕΚΤ πολλαπλασίασε τις αυξήσεις των επιτοκίων για να φρενάρει τον πληθωρισμό, αλλά παρέμεινε στο 5,5% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Πορτογαλία, είπε: «Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει». «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά –ενώπιον μιας πιο επίμονης διαδικασίας πληθωρισμού– δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί». «Είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη σιγουριά ότι τα επιτόκια έφτασαν στην κορύφωσή τους», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται συνάντηση με συνάντηση και πρέπει να παραμένει σε εξάρτηση από τα δεδομένα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις