Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολλανδία πλοίο – φωτιά: Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία πλοίο – φωτιά: Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής

Ολλανδία πλοίο - φωτιά: Mεταφέρει 3.000 πολυτελή αυτοκίνητα

Στις φλόγες παραμένει τυλιγμένο για δεύτερο 24ωρο ένα φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει σχεδόν 3.000 αυτοκίνητα, κοντά στις ακτές της Ολλανδίας με την ακτοφυλακή της χώρας να δίνει μάχη για να περιορίσει την πυρκαγιά. Ένα μέλος του πληρώματος του Fremantle Highway έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα χαράματα της Τετάρτης, ενώ σύμφωνα με τις ολλανδικές Αρχές και οι 23 επιβαίνοντες – ανάμεσά τους και αρκετοί τραυματίες – απομακρύνθηκαν με σκάφη και ελικόπτερα. Η φωτιά μαινόταν ακόμα, αν και σταθεροποιήθηκε γύρω στις 08:30 το πρωί ώρα Άμστερνταμ η κατάσταση στο φορτηγό πλοίο. Η ρυμούλκηση ή η επιχείρηση διάσωσης του πλοίου μπορεί να ξεκινήσει μόνον όταν σβήσει τελείως η πυρκαγιά, σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων Πόρων.

Το φορτηγό πλοίο μετέφερε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, Mercedes και BMV

To φορτηγό πλοίο υπό σημαία Παναμά έπλεε προς το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου μετά τη στάση του στο λιμάνι Μπρέμερχαφεν της Γερμανίας, ενώ σύμφωνα με την ιαπωνική πλοιοκτήτρια εταιρεία Shoei Kisen Kaisha Ltd, τελικός προορισμός των οχημάτων είναι η Σιγκαπούρη. Εικοσιπέντε από τα 2.857 αυτοκίνητα που μεταφέρει το Fremantle Highway είναι ηλεκτρικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ολλανδικής ακτοφυλακής. Όπως ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο ANP η μπαταρία ενός εξ’ αυτών ίσως έπιασε φωτιά, που μπορεί να κρατήσει μέρες. Περίπου 300 από τα αυτοκίνητα ήταν Mercedes-Benz και αρκετά ακόμη είναι BMW, αν και είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός τους. Εκπρόσωποι των Ford, Renault και Νissan διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν δικής τους κατασκευής οχήματα στο φορτηγό πλοίο, ενώ o όμιλος Volkswagen ερευνά το θέμα.

Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής

Η ολλανδική ακτοφυλακή δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν υπήρχε διαρροή καυσίμου από το φορτηγό πλοίο, αν και οι Αρχές έλαβαν κάποια προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της. Το μήκους σχεδόν 200 μ. Fremantle Highway, που ναυπηγήθηκε προ δεκαετίας, έπλεε κοντά στη Θάλασσα του Βάντεν, μια παλιρροϊκή ζώνη με λασπότοπους και υδροβιότοπους, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τέτοια περιβάλλοντα είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου.

Τυχόν διαρροή καυσίμων από το φορτηγό πλοίο, η κηλίδα θα εξαπλωθεί προς τα βόρεια και όχι προς τα νησιά Βάντεν λόγω «της τρέχουσας και προβλεπόμενης κατεύθυνσης ανέμου και κυμάτων για τις επόμενες ημέρες», όπως ενημέρωσε το ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Υποδομών Μαρκ Χάρμπερς. Ένα σκάφος ανάκτησης πετρελαίου βρίσκεται στο σημείο για να επέμβει τάχιστα σε μια τέτοια περίπτωση, τόνισε ο υπουργός.

Το περιστατικό φέρνει στη μνήμη μια θαλάσσια καταστροφή πέρυσι, όταν ένα φορτηγό πλοίο που έπιασε φωτιά στον Ατλαντικό, ενώ μετέφερε περίπου 4.000 οχήματα Volkswagen στις ΗΠΑ, βυθίστηκε σε φουρτούνα παρά τις προσπάθειες να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο, αφού καιγόταν για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις