Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σηκουάνας Παρίσι: Κολύμπι στα νερά του ποταμού μετά την Ολυμπιάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Σηκουάνας Παρίσι: Κολύμπι στα νερά του ποταμού μετά την Ολυμπιάδα

Σηκουάνας Παρίσι: Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον ποταμό μετά την Ολυμπιάδα του ερχόμενου έτους

Σχεδόν 25 χρόνια αφότου ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε στους κατοίκους του Παρισιού ότι θα μπορούν μέσα σε μια τριετία να κολυμπούν στον Σηκουάνα, η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον ποταμό μετά την Ολυμπιάδα του ερχόμενου έτους.

Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, Γάλλοι και ξένοι τουρίστες θα μπορούν να κολυμπούν στον Σηκουάνα καθώς οι εργασίες βρίσκονται στην τελική φάση ενός ιστορικού καθαρισμού του ποταμού έπειτα από εκατό χρόνια απαγόρευσης της κολύμβησης στα βρώμικα νερά του. Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό έδωσε στη δημοσιότητα τα τρία σημεία στον Σηκουάνα, τα οποία θα είναι ανοιχτά για δημόσια κολύμβηση από το καλοκαίρι του 2025. Βρίσκονται στο κέντρο του Παρισιού κοντά στο Île Saint-Louis και στα ανατολικά και δυτικά άκρα της πόλης.

Τα έργα στον ποταμό Σηκουάνα

Απαγορευμένη για έναν αιώνα λόγω των βρώμικων νερών, η κολύμβηση στην πόλη πρόκειται να είναι μια από τις σημαντικότερες κληρονομιές των Αγώνων χάρη σε ένα έργο αναγέννησης ύψους 1,4 δισ. Ευρώ. Όχι μόνο τρία Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αγωνίσματα, τρίαθλο, μαραθώνιος κολύμβηση και παρα-τρίαθλο, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στον Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, αλλά έως το 2025 τρεις υπαίθριοι χώροι κολύμβησης θα είναι προσβάσιμοι από την προκυμαία.

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν αθλητές να κολυμπούν στον Σηκουάνα χωρίς προβλήματα υγείας, θα αρχίσουν να επιστρέφουν στον ποταμό», προβλέπει ο Πιερ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχος του Παρισιού, υπεύθυνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι η συνεισφορά μας για το μέλλον». Όπως πολλές δυτικές πόλεις, το Παρίσι είδε την ποιότητα των ποταμών του να καταστρέφεται δραστικά χάρη στα βιομηχανικά λύματα και τις απαιτήσεις υγιεινής ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Κολύμπι στον Σηκουάνα μετά από έναν αιώνα

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί από το 1923, όταν οι Αρχές του Παρισιού απαγόρεψαν τα σκάφη με ανοιχτό πυθμένα για κολυμβητές, που συνωστίζονταν στις αποβάθρες, λόγω των κινδύνων από την κυκλοφορία φορτηγίδων και σκαφών αναψυχής και τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του νερού. Ωστόσο, εδώ και επτά χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαριότητας στα νερά του Σηκουάνα, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, και τώρα αποδίδουν καρπούς, όπως λένε οι Αρχές, καθώς οι συχνές λήψεις δειγμάτων πέρυσι έδειξαν ότι υδατογενή βακτήρια -ιδίως E coli και εντερόκοκκοι- είχαν υποχωρήσει σε ασφαλή για κολύμβηση επίπεδα για περισσότερο από το 90%, του χρόνου.

Μόνο μετά από περιόδους ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων υποβαθμιζόταν η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα και μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις Αρχές. Ο δήμος του Παρισιού υποσχέθηκε ότι όταν επιτραπεί επίσημα η κολύμβηση στον Σηκουάνα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά δειγματοληψίες.

Γιγάντια επιχείρηση καθαρισμού του Σηκουάνα

Στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμού του Σηκουάνα μπήκαν στο σταυρόνημα των Αρχών κατοικίες, επιχειρήσεις και σκάφη που αδειάζουν τα λύματα στο ποτάμι, ενώ βελτιώθηκαν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δημιουργήθηκαν τεράστιες λεκάνες αποθήκευσης για να εμποδίζουν τα γεμάτα βακτήρια λύματα να καταλήγουν μετά τις βροχές στον Σηκουάνα.

Το δημοτικό συμβούλιο λέει ότι η κολύμβηση στον Σηκουάνα στις τρεις αυτές ζώνες της γαλλικής πρωτεύουσας θα καταστήσει πιο βιώσιμο στο μέλλον το Παρίσι, όπου οι θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανώς να εκτοξευθούν μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις