Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαύρη Χήρα Τρίκαλα: Συναγερμός στην πόλη για την αράχνη – Έκτακτη ενημέρωση από την περιφέρεια
ΕΛΛΑΔΑ

Μαύρη Χήρα Τρίκαλα: Συναγερμός στην πόλη για την αράχνη – Έκτακτη ενημέρωση από την περιφέρεια

Μαύρη Χήρα Τρίκαλα: Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά το τσίμπημα που δέχθηκε άντρας και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές στα Τρίκαλα μετά το τσίμπημα που δέχθηκε άντρας στα Τρίκαλα από αράχνη «μαύρη χήρα» και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του. «Η μαύρη χήρα» ανήκει ανήκει σε ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη αράχνης που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μετά το περιστατικό αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προχωρά σε ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα προστασίας, τα συμπτώματα του τσιμπήματος και την αντιμετώπισή του.

Η ενήλικη θηλυκή αράχνη «μαύρη χήρα» είναι περίπου 2 cm σε μήκος, είναι γυαλιστερή μαύρη και φέρει κόκκινο-πορτοκαλί κλεψύδρα ή σημείο στην κοιλιακή χώρα.  Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, καφέ χρώματος, και είναι ανίκανο να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ανθρώπους.  Τα νεαρά θηλυκά του είδους είναι καφετιά, αλλά έχουν τη γενική σωματική μορφολογία των ενηλίκων.  Όμοια μορφολογικά είναι και τα νεαρά αρσενικά του είδους.

Τι είναι η “Μαύρη Χήρα”

Όπως τονίζεται από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Τρικάλων και γιατρό Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ MD, MPH Σωτήριο Νικολακάκο, «η μεσογειακή Μαύρη Χήρα ή Latrodectus tredecimguttatus αποτελεί το ένα από τα δυο επικίνδυνα είδη αράχνης στον ελλαδικό χώρο. Το όνομά της το οφείλει στην τάση της θηλυκής να τρώει κυριολεκτικά το σεξουαλικό της παρτενέρ μετά την ολοκλήρωση της επαφής. Είναι μαύρη σε χρώμα και χαρακτηρίζεται από 13 κόκκινες πιτσιλιές (σπανιότερα πορτοκαλί ή κίτρινες) στη ράχη του σώματός της. Η θηλυκή μπορεί να φτάνει σε μέγεθος το 1,5cm ενώ η αρσενική μόλις 0,7cm. Το δηλητήριο της μαύρης αράχνης περιέχει ισχυρή νευροτοξίνη η οποία το κάνει επώδυνο αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Λέγεται ότι το δηλητήριο της είναι 15 φορές ισχυρότερο από εκείνο του κροταλία».

Όπως σημειώνει: «Τα περισσότερα από τα τσιμπήματα συμβαίνουν καθώς το θύμα προσπαθεί να φορέσει παπούτσια ή γάντια κηπουρικής που έχουν αφεθεί σε ανοικτό χώρο, από αράχνη που έχει «κατασκηνώσει» εκεί. Για το λόγο αυτό, συνίσταται αποφυγή περιπάτου με γυμνά πόδια ή με ανοικτά σανδάλια εκεί όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης δηλητηριωδών αραχνών και σκορπιών. Αντίθετα συστήνονται μπότες ή κλειστά υποδήματα και μακριά παντελόνια. Να μην τοποθετούνται τα χέρια ή τα πόδια εκεί όπου μπορεί να κρύβονται δηλητηριώδη έντομα. Να εξετάζεται ο ρουχισμός και τα υποδήματα για κρυμμένα έντομα όπως σκορπιούς και αράχνες και να τινάζονται  τα ενδύματα και τα υποδήματα προτού να τα φορέσουν».

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε

Όσον αφορά τα συμπτώματα ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει πως: «Το τσίμπημα είναι συχνά αρχικά ασυμπτωματικό ή παρουσιάζει ήπιο πόνο. Τα γενικευμένα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 0,5-2 ή και παραπάνω ώρες ( πόνος, μυϊκός τρόμος, αδυναμία, μούδιασμα, πονοκέφαλος, εμετοί). Ιδιαίτερα σε παιδιά μπορούν να συνυπάρχουν ταχυκαρδία, σιελόρροια, ανησυχία, πόνοι στην κοιλιά, μυϊκοί σπασμοί, επιληπτικά επεισόδια. Μία σπάνια εκδήλωση αποτελεί το “facies latrodectismica”. Το πρόσωπο του θύματος παίρνει χαρακτηριστική εικόνα: σφίγγει το σαγόνι, εμφανίζεται πρήξιμο γύρω από τα μάτια τα οποία είναι σφικτά κλειστά και δακρύζουν. Ολόκληρο το πρόσωπο φαίνεται σε σύσπαση. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το τσίμπημα μπορεί να οδηγήσει και σε μια πιο συνηθισμένη αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση.

Η αντιμετώπιση είναι νοσοκομειακή ακόμα και σε ήπιες αντιδράσεις και βασίζεται σε περιποίηση της περιοχής του τσιμπήματος, χορήγηση αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις είναι δυνατό να χρειάζεται χρήση ειδικού αντιδότου στο δηλητήριο το οποίο όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δυνατό να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις