Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Αντιπλημμυρική «ασπίδα» από τον Δήμο Αθηναίων στη γειτονιά της Ριζούπολης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπλημμυρική «ασπίδα» από τον Δήμο Αθηναίων στη γειτονιά της Ριζούπολης

Δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο το μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας με προϋπολογισμό 1,45 εκατ. ευρώ

Οριστική λύση σ’ ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της Ριζούπολης δίνει ο Δήμος Αθηναίωνπροχωρώντας άμεσα σε εκτεταμένα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Η Δημοτική Αρχή επουλώνει μια διαχρονική και μεγάλη «πληγή» που έμενε μέχρι και σήμερα ανοιχτή, κάνοντας αφόρητη την καθημερινότητα των πολιτών. Με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις οι κάτοικοι της Ριζούπολης έρχονταν αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία τους. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου κατέγραψαν το πρόβλημα, και προχώρησαν άμεσα στο σχεδιασμό ενός έργου πνοής και ουσίας, που βάζει τέλος στη διαχρονική περιπέτεια που βιώνουν οι κάτοικοι της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.  Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, η έναρξη του οποίου αναμένεται μετά το τέλος του καλοκαιριού, προβλέπει ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, ώστε τα νερά των βροχοπτώσεων να κατευθύνονται οργανωμένα στο παρακείμενο ρέμα του Ποδονίφτη.  Οι συλλεκτήρες των ομβρίων υδάτων προβλέπονται κατά μήκος των οδών Ηρακλείου -μεταξύ των οδών Ερμωνάσσης και Αγίας Αναστασίας -, Ακρωτηρίου και Ανθέων έως την εκβολή τους στο ρ. Ποδονίφτη.

«Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Ριζούπολης γίνεται επιτέλους πράξη. Με σχέδιο, οργάνωση και επιμονή προχωράμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου και ζωτικής σημασίας έργου υποδομής, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.  Η Αθήνα έχει γυρίσει, πλέον, σελίδα. Κλείνει οριστικά τους λογαριασμούς του παρελθόντος, ακούει και σέβεται τους Αθηναίους. Αποκτά, μεθοδικά και με σχέδιο, σύγχρονες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

 

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και το πλέγμα των παρεμβάσεων

Η πολυεπίπεδη αυτή παρέμβαση, με προϋπολογισμό 1,45 εκατ. ευρώθα δημοπρατηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 και στη συνέχεια, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες  για την  ανακήρυξη αναδόχου,  θα εκτελεστεί εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Η «βεντάλια» των τεχνικών παρεμβάσεων που προβλέπονται στο έργο, περιλαμβάνει τα εξής: 

·         κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής

·         κατασκευή αγωγών από τσιμεντοσωλήνες σε ανοικτά ορύγματα

·         κατασκευή φρεατίων επίσκεψης

·         κατασκευή αγωγού με τη μέθοδο προώθησης αγωγού (pipe-jacking) μέσω κατάλληλου μηχανήματος ΤΒΜ

·         κατασκευή έργου εκβολής στον Ποδονίφτη 

«Οι κάτοικοι της Ριζούπολης επί δεκαετίες ζητούσαν το αυτονόητο. Να σταματήσουν να «φοβούνται» σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Η δημοπράτηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, έρχεται να δώσει λύση στο δίκαιο αλλά δυστυχώς διαχρονικό αίτημά τους. Το υποσχεθήκαμε και το κάνουμε πράξη», τόνισε με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Φοίβος Αξιώτης. Με σκοπό την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών κατασκευής, προβλέπεται η τοποθέτηση κατάλληλων οργάνων στην περιοχή του έργου, που θα παρέχουν μετρήσεις κατά τη φάση κατασκευής του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις