Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προχωρά τα μέτρα ο Άδωνις Γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά τα μέτρα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τα μέτρα ανακούφισης - Δείτε αναλυτικά

Του Γιώργου Αυτιά

Για την κατάργηση ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους: «Ο σκοπός μου είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε νομοθετήσει έναν άλλον τρόπο όσον αφορά την εργασία των συνταξιούχων. Σήμερα αν ένας συνταξιούχος κάνει έστω ένα ημερομίσθιο το μήνα, του παρακρατά ο ΕΦΚΑ το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό θα γίνει μηδέν και θα ορίσουμε ένα ποσοστό 10% με 15% που θα δίνεται από το εισόδημα, υπέρ ΕΦΚΑ. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν γιατί θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, το οποίο είναι σεβαστό, γιατί μπορεί η σύνταξη να μην σου φτάνει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Ωστόσο να πω ότι θα βάλουμε έναν κόφτη που θα λέει το εξής: Ότι η έκτακτη αυτή εισφορά, ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης».

Για τις αυξήσεις μισθών:

«Η Κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε θέσει ως στόχο μέχρι το πέρας αυτής της τετραετίας να έχουμε μια σημαντική αύξηση στο μέσο μισθό. Αυτό δεν θα γίνει με νόμο. Θα γίνει γιατί ερχόμενες οι ξένες επενδύσεις και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζήτηση στις θέσεις εργασίας».

Για τις τριετίες:

«Ο σκοπός μου είναι να νομοθετήσω για τις τριετίες πριν πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Όχι ότι θα ξεκινήσει πριν το 10%, απλώς για να ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι τι θα ισχύσει στο μισθό τους από την ώρα που θα φτάσουμε σε ετήσιο ρυθμό κάτω από το 10%. Με το ρυθμό που κατεβαίνει η ανεργία τώρα, πιστεύω ότι σε περίπου 1 με 1,5 χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε ετήσια βάση κάτω από το 10%».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις:

«Σήμερα έχω συνάντηση στο Πράσινο κτήριο με την ομάδα του ΕΦΚΑ για να ενημερωθώ ακριβώς για τις συντάξεις. Θέλω να ενημερωθώ ιδιαίτερα για τις διεθνείς συντάξεις που είναι το κομμάτι το οποίο κολλάει και να φτιάξουμε το χρονοδιάγραμμα, γιατί το δικό μου όραμα όσον αφορά την έκδοση συντάξεων, είναι στο τέλος να πατάς το κουμπί στο κινητό σου και να βγαίνει η σύνταξή σου αυτόματα. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις που είναι πέρα των 90 ημερών, είναι 32.000. Υπενθυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν 130.000 και κάθε μήνα πέφτει αυτός ο αριθμός περίπου 2.000 με 3.000. Αυτό που επίσης θέλω να επιτύχω ως Υπουργός Εργασίας είναι κάθε εργαζόμενος όταν πληρώνει τα ένσημά του κάθε μήνα, να μπορεί να βλέπει στο κινητό του πόση σύνταξη θα πάρει όταν πια συνταξιοδοτηθεί».

Για την προσωπική διαφορά:

«Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, και φέτος δόξα τω Θεώ πηγαίνει καλά, θα ερχόμαστε με ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα να θεραπεύουμε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς που δεν παίρνουν την αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης που παίρνουν οι υπόλοιποι».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις