Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατερίνα Σακελλαροπούλου Νέα: Τα Σαββατοκύριακα και αυτό που δεν μπορεί να κάνει ως ΠτΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου Νέα: Τα Σαββατοκύριακα και αυτό που δεν μπορεί να κάνει ως ΠτΔ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου Νέα: Η κλιματική αλλαγή, η βεντάλια, η ροζ μπιγκόνια και το τσίπουρο του Αρχιεπισκόπου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα τα Νέα και την Αγγέλα Καστρινάκη και μίλησε για την κλιματική αλλαγή, το άβατο του Αγίου Ορους, τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για αυτό που δεν μπορεί να κάνει ως ΠτΔ. «Η Δημοκρατία είναι μία συνεχής διεκδίκηση» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι «παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η δημοκρατία στην Ελλάδα έμεινε αλώβητη, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν και η κοινωνία επέδειξε ανοχή».

Για το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας

Στην ερώτηση για το μέλλον και αν πιστεύει πως θα κάνει και η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε πως αυτό που την απασχολεί είναι η θητεία που διανύει και το πώς θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά της. «Δεν είμαι δέσμια της “καρέκλας”. Το νιώθω βαθιά αυτό και μου εξασφαλίζει μια αίσθηση ελευθερίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη στην κλιματική κρίση δεν έκρυψε την ανησυχία της τονίζοντας πως «επείγον και υπαρξιακό για το πλανήτη μας», καθώς «τα καιρικά φαινόμενα αποκτούν ακραίες διαστάσεις και έχουν δραματικές επιπτώσεις. Ως Προεδρία έχουμε προσπαθήσει να το θέσουμε στην ατζέντα και διοργανώσαμε συζήτηση με τους ειδικούς».

Για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών

Ήδη, η κυρία Σακελλαροπούλου έχει δηλώσει ότι σέβεται την παράδοση. Όμως πώς ακούει την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών; «Η παράδοση είναι συνεκτικός ιστός για μία κοινωνία και δημιουργεί μια κοινότητα συναισθήματος, γύρω από κοινές αξίες και συνήθειες. Όμως οι κοινωνίες εξελίσσονται, είναι δυναμικοί οργανισμοί. Την εξέλιξη αυτή της κοινωνίας, την πρόοδό της και τη συμπερίληψη απαιτεί ο σεβασμός στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στις υπαρξιακές επιλογές της», απαντά και προσθέτει «στη φιλελεύθερη δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν αόρατοι πολίτες, ούτε η πλειοψηφία να καταπιέζει τις μειοψηφίες», λέει.

Για άβατο στο Άγιο Όρος

Όσον αφορά στο άβατο του Αγίου Όρους η ΠτΔ απάντησε «Επειδή το ζήτημα τίθεται στη βάση του δικαιώματος πρόσβασης στις γυναίκες, εκτός από το γεγονός ότι το Άγιο όρος ακολουθεί μια παράδοση περισσότερων από χιλίων χρόνων, άποψή μου είναι ότι πολύ σημαντικότερο ζήτημα είναι εκείνο των καθημερινών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών», λέει, προσθέτοντας όμως ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έμφυλης βίας και η μη αναγνώριση των γυναικών στον εργασιακό χώρο σύμφωνα με την αξία τους.

Τα Σαββατοκύριακα και αυτό που δεν μπορεί να κάνει ως ΠτΔ

Η κυρία Σακελλαροπούλου αποκάλυψε ότι προσπαθεί τα Σαββατοκύριακα να τα κρατά όσο γίνεται για τον εαυτό της. «Για να βάζω και κανένα πλυντήριο. Είναι παράγοντας ισορροπίας οι μικρές καθημερινές συνήθειες, η φροντίδα του σπιτιού, ένα μαγείρεμα, τα λουλούδια στη βεράντα, είναι ρουτίνες της καθημερινότητας που λειτουργούν ως τρόποι αποσυμπίεσης από τα καθήκοντα και τον ρυθμό της ζημίας σήμερα».

Παράλληλα αποκάλυψε πως το διάβασμα είναι μία από τις συνήθειες που αναγκάστηκε να περιορίσει η κυρία Σακελλαροπούλου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αυτό που της έχει λείψει είναι «μια αυθόρμητη βόλτα». Οπως είπε χαρακτηριστικά είναι αυτό που λαχταράω – γιατί η κάθε μου κίνηση τώρα απαιτεί μεγάλη οργάνωση. Ο χρόνος μου είναι πραγματικά, πολύ περιορισμένος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις