Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αεροδρόμιο Σύρου υπάλληλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας «εξάντλησης»
ΕΛΛΑΔΑ

Αεροδρόμιο Σύρου υπάλληλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας «εξάντλησης»

Αεροδρόμιο Σύρου υπάλληλος: Ακυρώθηκε η πτήση προς Αθήνα - Ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή οι επιβάτες

Το αεροδρόμιο «Δημήτριος Βικέλας» στη Σύρο έκλεισε λόγω εξάντλησης του μοναδικού υπάλληλου του κλάδου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και πληροφοριών πτήσεων. Το κλείσιμο του αεροδρόμιο στη Σύρο είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πτήση με προορισμό την Αθήνα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας αντικαταστάθηκε και το αεροδρόμιο πλέον λειτουργεί κανονικά. Επίσης, οι επιβάτες αποζημιώθηκαν και τακτοποιήθηκαν με επόμενες πτήσεις για τους προορισμούς τους. Με βάση όσα κατήγγειλαν επιβάτες στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», ενημερώθηκαν για την ακύρωση της πτήσης τους που ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 7:20 το πρωί, μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο και πήγαν να κάνουν check in. Όπως ανέφεραν δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση, έτσι ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το νησί με κάποιο άλλο μέσο.

Να σημειωθεί πως μεταξύ των επιβατών ήταν αρκετοί που είχαν ανταπόκριση με άλλες πτήσεις με προορισμό το εξωτερικό, τις οποίες και έχασαν δίχως δική τους υπαιτιότητα, αλλά και ταξιδιώτες με προβλήματα υγείας που επέλεξαν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, ως ασφαλέστερο μέσο.

white plane flying over gray clouds

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών

Στο περιστατικό αναφέρθηκε με σχετική ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών κάνοντας αναφορά στη φυσική εξάντληση του μοναδικού υπαλλήλου που παρέχει υπηρεσίες πληροφοριών πτήσεων (AFISO) στο αεροδρόμιο της Σύρου και στέκεται στο γεγονός πως στο πρόσφατο παρελθόν για λόγους ασθένειας, κόπωσης ή εξάντλησης έχουν κλείσει, ορισμένα κατ’ επανάληψη, τα αεροδρόμια της Ικαρίας, Μήλου, Κοζάνης, Νάξου, Καστοριάς, Καστελόριζου, Σύρου και της Κάσου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση πως «σήμερα στις 05:45 τοπική ώρα διακόπηκε η δυνατότητα πτήσεων από και προς τον κρατικό αερολιμένα Σύρου λόγω φυσικής εξάντλησης του μοναδικού υπαλλήλου που παρέχει υπηρεσίες πληροφοριών πτήσεων. Ο υπάλληλος από τις 16/7/2023 που έληξε η εκπαίδευσή του παρέμεινε μόνος του εξυπηρετώντας συνεχώς, για όλα τα 24ωρα πέραν των επιβατικών ή διερχόμενων πτήσεων και τις αεροδιακομιδές αφού η Σύρος είναι βάση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, χωρίς τη δυνατότητα ανάπαυσης». Αναφέρεται επίσης πως «η διοίκηση της ΥΠΑ είχε ενημερωθεί τόσο από τον ίδιο τον υπάλληλο όσο και με επιστολή από το ΔΣ του συλλόγου για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στον κρατικό αερολιμένα Σύρου.

an airplane is flying through the blue sky

Οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Οι υπάλληλοι AFISO, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων επιτελούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στελεχώνοντας τους πύργους ελέγχου σε δεκαπέντε περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια παρέχοντας πληροφορίες πτήσεως στα αεροσκάφη και εξυπηρετώντας αεροδιακομιδές».

Τονίζεται παράλληλα πως «μόνιμοι υπάλληλοι, 12 συνολικά, υπάρχουν μόνο στα 8 από τα 15 αυτά αεροδρόμια ενώ στα υπόλοιπα 7 γίνονται έκτακτες μετακινήσεις ή αποσπάσεις από κεντρικές μονάδες της υπηρεσίας που και αυτές πλήττονται από λειψανδρία δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα. Στο πρόσφατο παρελθόν για λόγους ασθένειας, κόπωσης ή εξάντλησης έχουν κλείσει, ορισμένα κατ’ επανάληψη, τα αεροδρόμια της Ικαρίας, Μήλου, Κοζάνης, Νάξου, Καστοριάς, Καστελόριζου, Σύρου και της Κάσου». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η εξάντληση του ελαχίστου προσωπικού που έχει απομείνει και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης, διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβαινόντων, την υγεία των συναδέλφων και την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της χώρας μας γενικότερα». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών καλεί «τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αλλά και τη διοίκηση της Υ.Π.Α. να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους πριν είναι πολύ αργά».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Tourismtoday, Cyclades24

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις