Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα “ναυμαχία” Λιμενικού – διακινητών στη Ρόδο, δείτε βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα “ναυμαχία” Λιμενικού – διακινητών στη Ρόδο, δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Στο σκάφος επέβαιναν 16 αλλοδαποί

Μόνο με στοχευμένες βολές στις μηχανές των σκαφών, σταματούν οι άνδρες του Λιμενικού τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, να αποβιβάζουν παράτυπους μετανάστες σε ακτές των ελληνικών νησιών. Στη Ρόδο, για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μόλις ημερών, οι άνδρες του Λιμενικού, μπροστά στον κίνδυνο να εμβολιστούν από χειριστή ταχύπλοου ο οποίος δεν υπάκουε στα σήματα, πυροβόλησαν στις μηχανές και τότε μόνο ακινητοποιήθηκε.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο σκάφος επέβαιναν 16 αλλοδαποί (10 άνδρες, 5 γυναίκες, ένα κορίτσι), οι οποίοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν πηγές του Λιμενικού για «επιχειρήσεις-εξπρές», από πλευράς των εγκεφάλων των σκληρών κυκλωμάτων διακινητών που εξορμούν από τα τουρκικά παράλια, βοηθούντος του καλού καιρού. Οι εκμεταλλευτές των αλλοδαπών, εισπράττουν έως και 3.000 ευρώ από τον κάθε διακινούμενο, καθώς γι αυτά τα δρομολόγια επιλέγουν οι διακινούμενοι να είναι ευκατάστατοι οικονομικά γι αυτό και αποκαλούνται «αποστολές VIP”!

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού πρώτες πρωινές ώρες,  περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο πνευστό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Ρόδου να κινείται προς την ακτή ”ΚΡΗΤΙΚΑ” Ιαλυσού.

Eπικίνδυνους ελιγμούς

Ο χειριστής του ανωτέρου σκάφους αρνήθηκε να συμμορφωθεί στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει. Στη συνέχεια το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου. Οι 16 διασωθέντες (10 άντρες, 5 γυναίκες και 1 κορίτσι) και ο 29χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης μεταφέρθηκαν στον λιμένα Ρόδου, όπου ο ανωτέρω αναγνωρίσθηκε από το σύνολο των αλλοδαπών ως ο διακινητής και συνελήφθη.

Μόλις στις 14 Ιουλίου, το ίδιο επικίνδυνο σκηνικό, έστησε κύκλωμα διακινητών και πάλι στη Ρόδο.

Όλα συνέβησαν  στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ρόδου. Σκάφος του Λιμενικού, που πραγματοποιούσε  περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο με μετανάστες, το οποίο κατευθυνόταν προς τις ακτές της Αρχαίας Κάμειρου Ρόδου.

Προσπάθησε να εμβολίσει

Οι Λιμενικοί μόλις εντόπισαν το ταχύπλοο του έκαναν σήματα για να σταματήσει. Ο χειριστής του ταχύπλοου, όμως, δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού. Ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού. Ακολούθησε καταδίωξη και οι Λιμενικοί της Ρόδου έριξαν προειδοποιητικές βολές ασφαλή τομέα (μηχανές) και έτσι ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε.

Ο χειριστής και οι δέκα παράτυποι  μετανάστες (7 άνδρες, 2 γυναίκες και 1 ανήλικος) του ταχύπλοου, περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους και μεταφέρθηκαν στη νέα μαρίνα Ρόδου. Εκεί οι διακινούμενοι υπέδειξαν τον 43χρονο χειριστή ,ως τον διακινητή που τους μετέφερε. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 43χρονος διακινητής, ενώ το ταχύπλοο κατασχέθηκε.

Τις ίδιες ώρες ο Λιμενικό Σώμα έδινε στη δημοσιότητα βίντεο-ντοκουμέντο που αφορά στη διάσωση 25 αλλοδαπών, θυμάτων των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, οι οποίοι βρίσκονταν σε δυσχερή θέση, παρατημένοι από τους διακινητές σε δύσβατη, βραχώδη περιοχή ”ΝΗΛΕΥΚΟΣ” πλησίον Πλωμαρίου, της Λέσβου..

Μάλιστα όταν έφθασε το σκάφος του Λιμενικού στην ακτή βρήκε έναν από τους διακινούμενους να έχει πέσει στη θάλασσα και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας.

Τον έβγαλαν από τη θάλασσα

«Άμεσα στο σημείο», ανακοίνωσε το Λιμενικό  «μετέβησαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα εξ’ αυτών εντόπισε έναν άνδρα στη θάλασσα, τον οποίο περισυνέλλεξε και τον μετέφερε στον λιμένα Πλωμαρίου, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας για παροχή πρώτων βοηθειών, απ’όπου εξήλθε.Το έτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. καθέλκυσε βοηθητικό σκάφος, το οποίο προσέγγισε τις ανωτέρω ακτές, όπου με τη συνδρομή στελεχών ΕΛ.ΑΣ. και Π.Υ., απεγκλώβισαν 25 αλλοδαπούς και τους μετέφεραν σε παρακείμενη ακτή, όπου παραδόθηκαν σε στελέχη ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μεταφερθούν σε ΚΥΤ ν. Λέσβου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις