Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σχολικά είδη πλαφόν 2023: Ανώτατο όριο στις τιμές προβλέπει το ΥΠΟΙΚ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχολικά είδη πλαφόν 2023: Ανώτατο όριο στις τιμές προβλέπει το ΥΠΟΙΚ

Σχολικά είδη πλαφόν 2023: Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή - Αναλυτικά το άρθρο 54

Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους και στα σχολικά είδη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, στοιχείο που μέχρι τώρα δεν υπήρχε σε προηγούμενες ανάλογες ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται ότι φοβάται μεγάλες ανατιμήσεις το ερχόμενο φθινόπωρο που ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και έτσι φαίνεται ότι αποφάσισε να βάλει και εκεί «κόφτη». Ακόμη μία αλλαγή είναι ότι πλέον απαγορεύεται το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και όχι προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021, όπως μέχρι τώρα.

 Το άρθρο 54 του νομοσχεδίου αναφέρει πως:

«1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλονται κυρώσεις ως εξής:

  •  Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,
  • Πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις