Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ηλεκτρονικές πληρωμές Ελλάδα: Η διάδοση του Internet Banking μετά την πανδημία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές πληρωμές Ελλάδα: Η διάδοση του Internet Banking μετά την πανδημία

Ηλεκτρονικές πληρωμές Ελλάδα: Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου

Οι ενεργοί χρήστες του internet banking, δηλαδή αυτοί που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια εγχρήματη συναλλαγή το τελευταίο 12μηνο, ανήλθαν το 2022 σε 3,8 εκατ. και το 66% αυτών έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία συναλλαγή κάθε μήνα. Οι ενεργοί χρήστες του mobile banking ξεπέρασαν τα 5,1 εκατ. και το 55% αυτών έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία συναλλαγή κάθε μήνα. Σχεδόν το 40% των μεταφορών χρημάτων πραγματοποιείται πλέον μέσω εφαρμογών mobile banking, αναδεικνύοντας το κινητό ως κυρίαρχο για την πραγματοποίηση πληρωμών. Παράλληλη είναι και η αύξηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Τα μεγέθη των πληρωμών που έγιναν ηλεκτρονικά:

• Τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών να ανέρχεται στο 1,88 δισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2021.

• Την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών να φτάνει τα 58,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 23% σε ετήσια βάση, ενώ η μέση αξία της κάθε συναλλαγής διαμορφώνεται στα 31 ευρώ.

• Αυξημένη κατά 9% ήταν την περασμένη χρονιά και η αξία των αναλήψεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω ATM, μια τάση που επανέκαμψε μετά την πανδημία, όταν οι αναλήψεις είχαν μειωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι η χρήση των καρτών έχει υπερτριπλασιαστεί τα έξι τελευταία χρόνια, φθάνοντας από τα 505 εκατ. συναλλαγών το 2017 στο 1,88 δισ. συναλλαγών το 2022. Επιπλέον η συμμετοχή τους στον συνολικό τζίρο των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει διευρυνθεί και αντιπροσωπεύουν το 69,5% των συνολικών ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται στη χώρα, έναντι 49,3% που αντιπροσωπεύουν στην Ευρωζώνη και 52% στις χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις