Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φωκίων Καραβίας: «Η Eurobank είναι Τράπεζα της Ανάπτυξης»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωκίων Καραβίας: «Η Eurobank είναι Τράπεζα της Ανάπτυξης»

Φωκίων Καραβίας: «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, όπως στηρίζουμε και τα νοικοκυριά που επίσης ανακάμπτουν μετά την κρίση και την πανδημία».

«Η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει για το 2022», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και συνεχίζει: «Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου. Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή μας βάση και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%. Συγχρόνως, η ενσώματη εσωτερική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 20%, στο 1.70€.

Το 2019 ήμασταν η πρώτη τράπεζα που -με γενναία συνεισφορά των μετόχων της- έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, το οποίο εφαρμόστηκε στο ακέραιο και αποτέλεσε οδικό χάρτη για τον κλάδο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έκλεισε το 2022 στο 5,2%. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιό μας είναι περιορισμένες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν απολύτως διαχειρίσιμες. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η απόφαση, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, να κλειδώσουμε τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών μας δανείων στο επίπεδο του Μαρτίου 2023.

 

Στήριξη πελατών και επιχειρήσεων

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Eurobank είναι Τράπεζα της Ανάπτυξης. Ο αναπτυξιακός κύκλος είναι ο φυσικός μας χώρος και κάνουμε καθημερινά πράξη τη δέσμευσή μας για στήριξη όλων των πελατών μας και ειδικότερα των πλέον δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για την οικονομία. Η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Η Eurobank έχει εντάξει τις αρχές βιωσιμότητας στην πιστωτική της πολιτική και πάνω από το 20% των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων ικανοποιούσαν τα κριτήρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης

Η Τράπεζα αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα γύρω από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Η Eurobank ήταν και παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο, να αντλήσουν κεφάλαια και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την εξωστρέφεια – εκεί δηλαδή όπου η επενδυτική πρωτοβουλία έχει το μέγιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Είμαστε μία από τις δύο Τράπεζες που έχει ήδη εκταμιεύσει την 4η δόση του ΤΑΑ. Συνολικά για την αγορά, η υποβολή επενδυτικών πλάνων ύψους πάνω από 15 δις ευρώ δικαιώνει και την επιλογή του Δημοσίου να αναθέσει στο τραπεζικό σύστημα και στις συμβουλευτικές εταιρίες τη διεκπεραίωση του κλάδου των δανείων του ΤΑΑ.

Όπου υπάρχουν Έλληνες…

Είμαστε παρόντες παντού, όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στις χώρες εκτός Ελλάδος που έχουμε παρουσία, αλλά και με χορηγήσεις πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, διατηρούμε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

 

Στήριξη των νοικοκυριών

Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, όπως στηρίζουμε και τα νοικοκυριά που επίσης ανακάμπτουν μετά την κρίση και την πανδημία. Τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, καινοτομία που εισαγάγαμε πρώτοι το 2019, είναι σήμερα ο κανόνας στην αγορά και η Eurobank έχει το μεγαλύτερο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Διατηρούμε το μεγαλύτερο μερίδιο στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ειδικά δανειακά προϊόντα που αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στη λιανική τραπεζική δίνουμε εξαιρετική έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πελατών, μέσω του μοντέλου phygital που έχουμε υιοθετήσει. Τα νέου τύπου καταστήματα που παρουσιάσαμε και επεκτείνουμε στο δίκτυό μας, τα future branches, όπως τα αποκαλούμε, έχουν τύχει εξαιρετικής αποδοχής, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην πελατειακή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο. Ήδη λειτουργούν 8 future branches, αρκετά από τα οποία στην περιφέρεια, και στο τέλος του έτους υπολογίζουμε να έχουμε φτάσει τα 12, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της Τράπεζας σε ένα πεδίο, τη λιανική τραπεζική, όπου πρωτοστατεί. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο σε νέα καταναλωτικά δάνεια, την πρώτη θέση σε Α/Κ και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα ασφαλειών ζωής, που διαθέτουμε μέσω του δικτύου μας και σε σταθερή συνεργασία με τη Eurolife.

Σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις 3 κύριες αγορές του, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Κύπρου, ενώ η Eurobank Private Bank Luxembourg αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσίας. Εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Θεωρούμε την ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από μία αγορές ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank, καθώς το 1/3 των βασικών κερδών μας δημιουργούνται εκτός Ελλάδος, και στοχεύουμε στη διαρκή ενίσχυσή της στις κύριες αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας.

Η Eurobank Cyprus επεκτείνεται συνεχώς οργανικά με ισχυρή κερδοφορία. Ορόσημο για την τράπεζα αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας ενός νέου κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος, της TEMENOS, με κορυφαίες προδιαγραφές. Επίσης στην Κύπρο, αξιοποιώντας ευκαιρία που προέκυψε στην αγορά, αυξήσαμε το ποσοστό μας στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα, στην οποία κατέχουμε πλέον το 29% – τράπεζα με δραστηριότητες απολύτως συμπληρωματικές εκείνων της Eurobank Cyprus. Στη Βουλγαρία, εξαγοράσαμε τις τοπικές δραστηριότητες προς ιδιώτες της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ, προσθέτοντας δάνεια ύψους €400 εκ. στο χαρτοφυλάκιό μας.

Σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων

Προτεραιότητά μας είναι μια σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίσαμε το στόχο για το 2023 πρώτα σε 13% και τώρα τουλάχιστον σε 14%. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μια πρωτοβουλία που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και, μετά από τον επιβεβλημένο εποπτικό διάλογο, εξασφαλίσαμε την έγκριση για να υποβάλουμε σήμερα την πρόταση προς της ΓΣ – με τους όρους που καλείστε να εγκρίνετε- για την εξαγορά από το ΤΧΣ του εναπομένον στην κατοχή του ποσοστού του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Συναλλαγή που αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή.

Και από του χρόνου, έχουμε ανακοινώσει την πρόθεση μας να διανείμουμε σε μέρισμα ένα ποσοστό 25% της κερδοφορίας του 2023, κατόπιν φυσικά της απαραίτητης εποπτικής έγκρισης.

 

Αξία για όλους

Αποστολή της Eurobank είναι να παράγει αξία για όλους, να στηρίζει την οικονομική αειφορία και την κοινωνική ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος προετοίμασε μια νέα, ολιστική στρατηγική βιωσιμότητας, η οποία τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. Έχουμε πρωτοστατήσει στην εισαγωγή θεσμών συμπεριληπτικής οικονομίας στην Ελλάδα. Για την ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα ομάδων με μειωμένη πρόσβαση στη συνήθη τραπεζική χρηματοδότηση, όπως οι γυναίκες ή οι νέοι επιχειρηματίες, συνεργαζόμαστε από το 2014 με την Action Finance Initiative (AFI) στο χώρο του micro finance, αξιοποιώντας και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα εγγυήσεων (EaSI).

Ο Πρόεδρος του ΔΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες μας για τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσω του egg, την προσπάθεια μας για την ανάδειξη του Δημογραφικού ζητήματος και στο πλαίσιο αυτής την πρωτοποριακή πιστεύω απόφαση να μεταφέρουμε μόνιμες θέσεις εργασίας στην Τράπεζα από το κέντρο στην περιφέρεια, ξεκινώντας μάλιστα από τον Έβρο. Καθώς και το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ΜΠΡΟΣΤΑ για την Παιδεία, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ανάδειξης της γνώσης και της αριστείας.

Δημιουργούμε όμως αξία και για τους εργαζόμενους μας, μέσω ηθικής αλλά και υλικής ανταμοιβής, με ευρύτερη προβολή, ως παράδειγμα στην κοινωνία. Ήμασταν η πρώτη ελληνική τράπεζα -και από τις πρώτες επιχειρήσεις- που υιοθετήσαμε και συμβατικά το υβριδικό μοντέλο εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται και εξ αποστάσεως, ενώ καθιερώσαμε το δικαίωμα αποσύνδεσης από τις υπηρεσιακές ηλεκτρονικές εφαρμογές. Θέλουμε να έχουμε ένα εργασιακό πλαίσιο υγιές, ποικιλόμορφο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Για την κατοχύρωσή του εφαρμόζουμε δύο συγκεκριμένες πολιτικές – την Πολιτική για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη και την Πολιτική κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία. Η ουσία τους είναι η ουσία των αξιών του οργανισμού μας.

Αειφόρος και κοινωνικά διάχυτη ανάπτυξη

Είστε μέτοχοι σε έναν οργανισμό για τον οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι που στηρίξατε και αισιόδοξοι για το μέλλον του και το μέλλον της επένδυσής σας. Απαντώντας σε ένα πλήθος προκλήσεων, η Eurobank σήμερα είναι μια κερδοφόρα Τράπεζα, με ισχυρά μεγέθη και ισολογισμό, με άριστο προσωπικό, με ορθό επιχειρηματικό μοντέλο και ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματά της. Μετά από μόχθο πολλών ετών, χάρη στη στήριξη σας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, μπορούμε να εστιάζουμε στον απώτερο σκοπό της Τράπεζας: να δημιουργούμε αξία για εσάς, στηρίζοντας τους πελάτες μας, τους πρωτοπόρους μιας αειφόρου και κοινωνικά διάχυτης ανάπτυξης στη Χώρα μας και παντού όπου έχουμε παρουσία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις