Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Ευρεία συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ευρεία συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

Ψήφος Αποδήμων: Πεντακομματική στήριξη στο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου και θα ψηφιστεί την Τρίτη. Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι πως θα ξεπεραστεί ο καθορισμένος από το Σύνταγμα αριθμός των 200 ψήφων, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα κόμματα, τη ρύθμιση με την οποία αίρονται οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν το 2019, αναμένεται να στηρίξουν, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Από την άλλη, ενστάσεις εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωση επιφύλαξη και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί το ισχύον καθεστώς. Με βάση τα ανωτέρω, το νομοσχέδιο μπορεί να λάβει 220 ψήφους.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παναγιώτης Δουδωνής, από το ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει το προωθούμενο νομοσχέδιο, επιχείρησε να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του λέγοντας: «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή τον εκλογικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και στις αρχές μας και η διευκόλυνση είναι μια τέτοια αρχή. Και για μας στη στάθμιση που γίνεται, οι αρχές και αξίες μας είναι μεγαλύτερης βαρύτητας στις επικοινωνιακές και αντίθετες στη συναίνεση ενέργειες κυβέρνησης. Δεν ψηφίζουμε επειδή θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί, ίσα-ίσα ψηφίζουμε παρότι κάνετε προσπάθεια να φανεί ότι σέρνονται τα υπόλοιπα κόμματα και ψηφίζουμε γιατί είναι θέμα αρχών».

Ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης ανέφερε «Η πολιτεία άκουσε ένα δίκαιο αίτημα. Οι αδερφοί μας Έλληνες του εξωτερικού αποκλείονταν από την εκλογική διαδικασία. Ήταν άδικοι και παράλογοι οι περιορισμοί που δημιούργησαν στρεβλώσεις, και αποκαθίσταται μια αδικία. Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε». Ο Πέτρος Αποστολάκης από τη Νίκη επισήμανε ότι: «Η επιδίωξη της άρσης κάθε υφιστάμενου κωλύματος, που εξασφαλίζει το δικαίωμα του εκλέγειν σε κάθε απόδημο, υπηρετεί το πνεύμα του Συντακτικού νομοθέτηση να χορηγείται το δικαίωμα αυτό. Η πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει περιορισμούς και να τους άρει».

Επιφυλάξεις από την Ελληνική Λύση

«Η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στον λαιμό στα κόμματα, να ψηφίσουν μια ρύθμιση που πάσχει, και μεταβάλλει την εκλογική διαδικασία και είναι αβέβαιο πότε θα πρέπει να τροποποιηθεί», είπε ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση και δήλωσε επιφύλαξη. «Υποστηρίζουμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι ενδυναμώνει πολιτικά μια ολόκληρη γενιά που μετανάστευσε σε τεράστιους αριθμούς», είπε ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση.

Επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ – Αντίθεση ΚΚΕ

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε περί «κινδύνου για τη Δημοκρατία» και εκτίμησε πως λόγω του ότι το δικαίωμα στην ιθαγένεια που δίνεται βάσει καταγωγής, υπάρχει κίνδυνος αλόγιστης χρήσης της νέας ρύθμισης. «Καταλαβαίνω την προσέγγιση της υπουργού, αλλά να πούμε ανοιχτά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο που δεν βλέπει το νομοσχέδιο για το πώς αυτού του είδους η δυνατότητα δεν θα επεκταθεί αλόγιστα και ενδεχομένως να υπάρξει εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδας ισοβαρές με το εντός Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το κόμμα του θα επανακαταθέσει την πρόταση που είχε κάνει το 2021.

Από την άλλη, ο Γιάννης Γκίοκας από την πλευρά του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καταργεί κάθε κριτήριο από αυτά που είχαν τεθεί το 2021. «Άλλο ζήτημα να μιλήσουμε για βελτιώσεις στον νόμο και άλλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει ένα εκλογικό σώμα που δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιο και ανυπολόγιστο και μπορεί να περιλαμβάνει ψηφοφόρους με κανέναν δεσμό με την Ελλάδα», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει όριο στους δυνητικούς εκλογείς, θέτοντας προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους πριν φύγουν από τη χώρα.

 

Κεραμέως: «Πρόκειται για ιστορική συναίνεση»

«Έχουν ταχθεί θετικά 5 κόμματα που αριθμούν 220 βουλευτές. Με βάση την εκπεφρασμένη βούληση των κομμάτων, φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις. Πρόκειται για ιστορική συναίνεση», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως ύστερα από τις αρχικές τοποθετήσεις των κομμάτων. Κατά την εισηγητική τοποθέτησή της, η υπουργός των Εσωτερικών, αναφέρθηκε στους περιορισμούς που προέκυψαν στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος το 2019 ως αποτέλεσμα συναινετικής προσπάθειας μεταξύ των κομμάτων, αλλά και στην απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ το 2021 να άρει τους περιορισμούς.

«Η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε το άλμα όλοι μαζί. Επαναφέροντας τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών εκλογικού σώματος», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο άλμα να καταργήσουμε τις προϋποθέσεις για την άσκηση δικαιώματος ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού. Επιδιώκουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση». Η κ. Κεραμέως εξήγησε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία επιχειρεί να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν. «Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοθέτημα αυτό. Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε μετά από 48 χρόνια συζητήσεων. Να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό: ότι θέλουμε η φωνή των Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις