Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ρούχα γυμναστικής πλύσιμο: Κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τους ειδικούς
PLUS

Ρούχα γυμναστικής πλύσιμο: Κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τους ειδικούς

Ρούχα γυμναστικής πλύσιμο: Η δρ Σούζαν Μάσικ εξηγεί τα προβλήματα που προκαλούν στο σώμα μας τα ιδρωμένα ρούχα

Εσύ που προσέχεις τη φυσική σου κατάσταση και κάνεις συχνές επισκέψεις στο γυμναστήριο, θα αντιμετωπίζεις το πρόβλημα των πολλών απλύτων στο τέλος τις εβδομάδας. Τα αθλητικά ρούχα είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, που πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων σε σχέση με άλλα υφάσματα. Υπάρχουν ορισμένα ρούχα προπόνησης, όμως, που είναι κατασκευασμένα από φυσικά υφάσματα όπως το μαλλί και το βαμβάκι τα οποία δεν παγιδεύουν τόσα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φορεθούν δύο φορές.

Η δρ Σούζαν Μάσικ, δερματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο δήλωσε σε συνέντευξη της «Οι φυσικές ίνες δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά, αλλά τα περισσότερα ρούχα γυμναστικής στις μέρες μας είναι κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες οι οποίες ενώ διαφημίζονται ως “αναπνέουσες” συχνά δεν είναι, και μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία». «Με τη ζέστη και την άσκηση, οι αδένες σας θα εκκρίνουν ιδρώτα και οσμή σώματος. Τα ρούχα σας θα απορροφήσουν αυτή την υγρασία και την οσμή και αυτό θα επιδεινωθεί αν τα ρούχα παραμείνουν υγρά και δεν στεγνώσουν. Ακόμη και τα “αναπνέοντα” υφάσματα, θα εξακολουθούν να απορροφούν ιδρώτα», δήλωσε η δρ Μάσικ.

Οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος επηρεάζονται από τα ιδρωμένα ρούχα

Η δρ Σούζαν προειδοποίησε πως  είναι ιδιαίτερα «σημαντικό να αποφύγετε να φοράτε ξανά ιδρωμένες κάλτσες, κολάν ή αθλητικά σουτιέν», καθώς ο ζυμομύκητας ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα. Αν φοράτε λοιπόν ρούχα εμποτισμένα με ιδρώτα, είναι πιθανόν ορισμένες ευαίσθητες περιοχές του σώματος να μολυνθούν από τον μύκητα. Επίσης, όταν ιδρώνετε είστε ακόμα πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις, καθώς οι πόροι του δέρματος επίσης ανοίγουν, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια να διεισδύσουν βαθύτερα. Κάτω από τις πτυχές του δέρματος, όπως το στήθος, μπορεί να παρατηρήσετε εξάνθημα, σπυράκια, κνησμό ή κάψιμο. Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες των γεννητικών οργάνων προκαλούν εκκρίσεις, ερυθρότητα και κνησμό ή κάψιμο.

Πως θα αποφύγετε τους κινδύνους των φορεμένων αθλητικών ρούχων

Παρά το γεγονός ότι συνήθως η φυσιολογική χλωρίδα των μυκητών είναι ακίνδυνη, ορισμένοι τύποι που αναπτύσσονται με τον ιδρώτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο δέρμα ή στη μύτη, μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, τροφική δηλητηρίαση και βακτηριαιμία- μια λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος. Όσοι είναι επιρρεπείς σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση, θα μπορούσαν, επίσης, να παρουσιάσουν έξαρση από την πολλαπλή χρήση των φορεμένων αθλητικών ρούχων.

Η δρ Μάσικ προτείνει να μην τα φοράτε περισσότερο από δύο φορές πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Για να διατηρήσετε τα ρούχα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να φοράτε αποσμητικό πριν από την προπόνηση, να αποφεύγετε την υπερβολική ζέστη και να κρεμάτε τα ρούχα για να στεγνώσουν. Ωστόσο διευκρίνισε πως «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο ή κάνουν έντονες προπονήσεις. Για αυτούς, το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων γυμναστικής είναι απαραίτητο για την αποφυγή δερματικών ερεθισμών και εξανθημάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις